www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Lugubere vondst in de duinen

26 juli 2017 Boswachter Peter Maas in Aan Zee

Over het algemeen zijn we lovend over de natuur. Schrijven we gedichten, maken we schitterende foto's of komen we met mooie verhalen naar huis. Soms gaat het anders en kom je iets tegen waarbij je je vooral afvraagt: waarom moet het zo?

Collega Alex liep deze week door de duinen op Schouwen en kwam daar een kikker tegen die er wat vreemd uitzag. Er zat een bult op zijn kop. Maar de bult bleek bij nader inzien iets heel lugubers. er bleek een gat in de kop van de kikker te zitten waardoor je zo de hersenen kon zien! We weten dat er tegenwoordig een zeer besmettelijke ziekte onder de amfibieën voorkomt, het zogenaamde Rana-virus. Nog niet bekend uit Zeeland, maar we kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. Daarom stuurden we de foto meteen door naar de specialisten van RAVON. Al snel kwam er antwoord van Annemarieke Spitzen. Dit is gelukkig niet het gevreesde Rana-virus. Het gaat hier om een infectie van de Paddenvlieg.

De Paddenvlieg, Lucilia bufonivora, is familie van de bromvliegen. Het vrouwtje legt haar eitjes op de neus van padden of kikkers. De kleine larfjes die daaruit geboren worden, eten zich een weg naar binnen en eten simpelweg alles op wat ze tegen komen. Aanvankelijk zijn het kleine hapjes, maar naarmate ze groeien wordt dat meer. Huid, schedel, hersenen, alles laten ze zich smaken. De pad of kikker heeft weinig keus en kan het alleen maar laten gebeuren. Ze zal dit uiteindelijk niet overleven.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog