www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Gastblog: rotgans dier van de maand december

3 december 2017 Boswachter Thomas van der Es in Aan Zee
rotgans

Van de toendra van Taymir naar de inlaagjes en kwelders van de zoute delta. Dat is wat rotganzen doen. Met deze ganzen is overigens niets mis hoor, de naam danken ze aan hun geluid.

Voor een nieuwe dier van de maand was ik, boswachter Thomas van der Es, deze week in de zoute zilte lucht van het ‘Zeeuwse’. Deze zondag maakte ik het dier bekend bij de show van Wijnand Speelman op NPO 3FM, zoals ik dat iedere 1e zondag van de maand doe. Rondom het Grevelingenmeer en de Oosterschelde overwinteren trouw mooie groepen rotganzen. Het is echt een soort van het zout. Ze eten naast eiwitrijk gras nog veel liever zeegras en zeewier. Jaarlijks overwinteren er circa 20.000 rotganzen in de zuidwestelijke delta. Ik maakt er deze vlog over:

Toendra’s

De vogels hebben een zeer boeiende cyclus. Het Tajmyr Schiereiland (oftwel Tajmyrski Poloeostrov ) ligt hier ruim 5000 kilometer vandaan. Deze uitgestrekte toendra’s vormen het noordelijkste deel van het vasteland van Azië. Het gebied ligt ingeklemd tussen de Karazee en de Oost-Siberische zee. Als ik het opzoek via google maps en vervolgens een ‘routebeschrijving’ wil aanslaan loopt het systeem vast. Het Tajmyr Schiereiland is het domein van lemmingen, sneeuwuilen, rotganzen en poolvossen. Volstrekt onbereikbaar.

Aan het aantal jonge rotganzen is af te meten hoeveel lemmingen er in dit jaar op de vlaktes aanwezig zijn geweest. Zijn er namelijk veel lemmingen (soort woelmuis) dan hebben sneeuwuilen en poolvossen genoeg te eten. Zijn er echter weinig, dan schakelen deze roofdieren over op de nesten van rotganzen.

Reserves

Voorlopig zullen de rotganzen nog in Nederland verblijven. Tot en met de maand mei vreten ze zich vol. Ze proberen daarmee vooral in de laatste maand extra reserves te verzamelen. Die zijn handig, want als de rotgans in juni op de toendravlakte arriveren is het verstandig om het nest niet te verlaten tijdens het broeden. Ze teren dan op die reserves. Dat is maar goed ook, want als het nest veel bloot zou liggen, maken ze het de sneeuwuilen en poolvossen wel heel erg makkelijk!

Hotspots

Hier maak je goede kans om de rotgans tegen te komen:

  • Oosterschelde , Zeeland
  • Zeeburg Ganzenreservaat op Texel
  • Grevelingenmeer
  • Lauwersmeer
  • Kop van Noord-Holland (Wieringen)
reageren

geef een reactie

  • Antonio kim
    4 december 2017 om 11:58

    You enjoy it’s simply superb, I am additionally loving it Olympic sports event infect I am following many times on one-of-a-kind games however my request is rejected in any case satisfactory of success. Ryan Gosling Blade Runner 2049 Coat

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog