www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Dampende lijven en woelige manen

6 februari 2018 Boswachter Karel Leeftink in Aan Zee

trekpaarden Manteling

Vroeger -toen alles beter was- waren paarden bij Staatsbosbeheer onontbeerlijke collega’s, die onder andere als trekdieren werden ingezet bij bosbouwactiviteiten. In sommige delen van Europa, zelfs vlak over de grens in de Eifel, is dat nog steeds het geval. Vorig jaar winter toonden ervaren Duitse paarden hun kunnen in de Manteling. Dit jaar werden paarden van de Stichting Het Werkende Trekpaard ingezet.

Winterwerk

Als je van slagregens, hagelbuien en zelfs een winters onweer houdt, was het volop genieten afgelopen zaterdag bij Eikenoord, één van de voormalige buitenplaatsen in de Manteling van Walcheren. Maar ook paardenliefhebbers kwamen aan hun trekken. Net als vorig jaar immers, sleepten stoere rossen – Belgen – met dampende lijven en woelige manen tientallen boomstammen uit het bos naar de verzamelplaats aan de Duinbeekseweg. Daar stonden losse dozijnen “locals” en een handjevol verwaaide toeristen met aandacht te kijken naar de prestaties van de paarden en hun begeleiders. De paarden hadden er zichtbaar lol in, het publiek ook, alleen de weergoden waren knap chagrijnig. En dat was jammer, want daardoor viel de publieke belangstelling toch wat tegen.

Duurzaam

Het werken met paarden bij het uitslepen van bomen is duurzaam en milieuvriendelijk. Er is per slot geen sprake van lawaai, uitlaatgassen en bodemverontreiniging. Bovendien treedt er over het algemeen weinig schade op in kwetsbare terreinen; ook op moeilijk bereikbare plekken zijn paarden vaak beter in te zetten dan zwaar materieel. Daarbij komt dat het erg publieksvriendelijk is en enorm bijdraagt aan het draagvlak voor bosbouwactiviteiten. En de paarden zelf….. zijn vaak erg enthousiast!

reageren

geef een reactie

  • Karel Leeftink
    19 februari 2018 om 10:53

    Geachte mevrouw Voskuijl, met dank voor uw reactie is het zo, dat het hier een demonstratie betreft, die één maal per jaar georganiseerd wordt, Wel is het zo, dat er intern binnen Staatsbosbeheer wel gediscussieerd wordt over het plaatselijk en voor bepaalde klussen inzetten van paarden bij boswerkzaamheden. Zoals ook in het artikeltje aangegeven wordt over de grens in Duitsland in bepaalde bossen standaard met paarden gewerkt wordt. Bij Staatsbosbeheer is dat bij mijn weten (nog) niet het geval. Met vriendelijke groet, Karel Leeftink

  • marijke voskuil
    6 februari 2018 om 11:35

    Kan er in het Ulvenhoutse voorbos ook zo gewerkt worden? Wij als reactiecomite stellen dit al jaren voor, maar volgens mensen van SBB is dat niet mogelijk. Hierboven het bewijs van wel.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog