www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Als de veulens zijn geboren is de lente begonnen

5 april 2023 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Elke ochtend in het voorjaar voelt boswachter Alex een gezonde spanning: "Zou er vannacht een veulentje geboren zijn en is de bevalling voorspoedig verlopen?" En dus begint zijn dag elke morgen met een rondje over de heide en de Vroongronden waar de merries zwaar en sloom door hun zwangerschap aan het grazen zijn, want bevallen doen ze 's nachts. En vanmorgen was het weer raak, het tweede Exmoorveulen van het jaar is geboren en staat wat wankel op de beentjes, maar blakend van gezondheid naast haar moeder. Nieuw leven in de natuur!

Exmoorpony’s

Op de Vroongronden, het open gebied tussen duin en polder, tussen Renesse en Burgh-Haamstede, leeft een kudde Exmoorpony’s. Dit zijn bijzondere paarden. Het ras behoort samen met het Przewalskipaard tot de laatste verwanten van de wilde oerpony’s. Van oorsprong kwamen de paarden voor in heel Noordwest-Europa, maar alleen in het Zuidwesten van Engeland, in de Exmoor, zijn de primitieve kenmerken niet volledig weggekruist. Deze pony is uitstekend geschikt voor de Vroongronden: de soort is gehard en gedijt daarom prima in schrale natuurgebieden.
De veulens van de Exmoorpony’s zijn blond en hoog op de poten. De bevalling verloopt meestal zonder hulp en ondanks dat de nachten nog best fris zijn, hebben de veulens daar geen last van: hun dikke vacht beschermt hun tegen de kou. Na een jaar gaan de veulens naar de andere kuddes in de Meeuwenduinen/Zeepe en de Verklikkerduinen.

Shetlanders

Op de hei naast het Gadrabos bij Burgh-Haamstede graast een kudde Shetlandpony’s. Zij zorgen er voor dat de hei niet overgroeit raakt met gras. Juist op de open, schrale stukjes groeien bijzondere planten en daar komen weer zeldzame insecten op af. Op sommige plaatsen wordt de zode een beetje vertrapt door de hoeven van de Shetlanders, waardoor er een uitstekend kiembedje ontstaat voor planten. Ook de poep van de paarden is interessant voor insecten en vogels als de witte kwikstaart pikt dan graag weer de insecten uit de uitwerpselen.
Op dit moment is er al een Shetlandveulen geboren en er volgen er nog meer! De veulens blijven het eerste jaar bij de kudde. Daarna zullen ze een plekje krijgen bij de Shetlandkuddes op de eilanden in de Grevelingen.

Shetlander veulen

Rust

Voorjaar: veldleeuweriken op de Vroongronden zingen hoog in de lucht, een buizerd cirkelt boven je hoofd, kieviten roepen luid en kikkers kwaken vanuit de vele plassen. Wie goed kijkt en luistert ziet en hoort hoe bijzonder dit gebied is. En om dit gebied zo uniek en open te houden, grazen hier koeien en paarden: een prachtig gezicht, zeker nu met de veulens. Wel willen wij alle bezoekers vragen om op het pad te blijven. De moeders, aanstaande moeders en veulens hebben nu extra hard hun rust nodig. In verband met de kuddes zijn honden niet toegestaan en runderen kunnen ziek worden van de parasieten in hondenpoep.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog