www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

De aanlijner wint!

14 maart 2018 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee
Reekalf

Vogels beginnen te zingen, knoppen lopen uit, planten schieten uit de grond. Je voelt het aan alles: de lente is in aantocht! Vanaf 15 maart is het broedseizoen officieel begonnen en vanaf mei worden ook de kalfjes van ree en damhert geboren. Daarom deelt Staatsbosbeheer hondenkoekjes uit. Lees ik dat nou goed? Jazeker!

Voorjaar barst los!
Van 15 maart tot en met 15 juli is het officiële broedseizoen. De meeste vogels broeden in deze periode en damherten en reeën krijgen kalfjes. Juist nu is rust in kwetsbare natuur erg belangrijk. Wij hebben zorgvuldig nagedacht over waar honden wel en niet los mogen lopen en roepen hondenbezitters dan ook op om zich aan deze regels te houden.

Hondenkoekjes
Als hondenliefhebber laat je je hond natuurlijk graag lekker rondrennen. Begrijpelijk, maar als je dit in een natuurgebied doet, kan het ernstige gevolgen hebben voor de natuur. Alle honden hebben een jachtinstinct. Als een hond ‘wild’ ruikt, wordt dat instinct geprikkeld en willen de meeste honden het dier opsporen. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken ze en vluchten weg. Helaas vinden we te vaak verstoorde nesten en doodgebeten herten en reeën veroorzaakt door honden. Om hondenbezitters te vertellen over wat de gevolgen kunnen zijn delen we in het eerste weekend van het broedseizoen, 17 en 18 maart, hondenkoekjes en flyers uit. Met handhavers, vrijwilligers en omwonenden staan we dit weekend bij verschillende gebieden in Zeeland om aandacht te vragen voor dit probleem. Onder andere in de Manteling van Walcheren en bij de ingangen van Boswachterij Westerschouwen wordt een stand geplaatst.

Verlaten nesten en vastgelopen reeën
Sommige vogels broeden op de grond. Worden ze verstoord, dan vluchten ze en laten hun nest onbeheerd achter. Eieren of jonge kuikens zijn dan een gemakkelijke prooi voor andere dieren.

Doodgebeten en verhongerde kalfjes
Jonge reeën of damherten kunnen de eerste weken nog niet hard rennen. De moeder legt de kalfjes daarom op een rustig plekje terwijl ze zelf naar eten zoekt. Honden speuren de jonge kalfjes makkelijk op. Als een hond het kalfje niet doodbijt, maar alleen al eraan ruikt zit de hondenlucht op het kalf.  De moeder ruikt haar kind dan niet meer, voedt het niet meer en het kalf sterft een hongerdood.

Vastgelopen reeën
Reeën kunnen hard lopen, maar raken snel in paniek en letten niet meer op waar ze lopen. Ze rennen de weg op of hangen zichzelf op in rasters. We vinden regelmatig reeën die zich letterlijk doodgelopen hebben of zwaar gewond in de rasters hangen.

Slechte ervaring
Paarden en koeien houden onze gebieden afwisselend door te grazen. Wanneer een paard of koe eerder een slechte ervaring heeft gehad met een hond zal het agressief reageren tegen alle honden. Om dit te voorkomen moeten honden aan de lijn of zijn honden helemaal niet toegestaan zoals op de Vroongronden en in Dijkwater.

Flinke boete
Baasjes die hun honden los laten lopen op terrein waar dit niet is toegestaan lopen kans op een flinke boete. Natuurlijk denken wij ook mee aan plaatsen waar honden wel lekker kunnen ravotten en los mogen lopen. Daarom zijn er verschillende hondenlosloopgebieden op Schouwen-Duiveland. Op het strand, in een deel van Boswachterij Westerschouwen, Schelphoek, het Gadrabos, in het bos van Schuddebeurs en de Kreken van Ouwerkerk. Verder zijn honden aan de lijn welkom op de wandelpaden van bijna al onze natuurgebieden. De regels zijn terug te vinden op de borden in de natuurgebieden. Op onze website staan de gebieden verder uitgelegd.

Samenwerking
Honden moeten natuurlijk niet alleen in het broedseizoen en in de gebieden van Staatsbosbeheer aan de lijn. Honden dienen jaarrond aan de lijn te worden gehouden en ook in andere gebieden gelden de regels. De voorlichtingsactie op de Kop van Schouwen wordt dan ook samen met Natuurmonumenten georganiseerd en aan de Adriaan v/d Weijdeweg zullen beide natuurorganisatie aanwezig zijn om uitleg te geven.

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  10 maart 2019 om 13:32

  ZEEUWS DAMHERT

  Tussen woeste struiken
  draaft een lichtbruin dier
  springt soms ruisend op

  in zijn witte rugvlekken
  glanst de gedachte
  aan tamme medeschepsels
  binnen de omheinde stadskamp

  de snuivende hertenneus
  van grauwe natte beeldhouwklei
  vol verkenningsdrift
  en
  de fijne scherpe hoeven
  bijltjes die de weg banen
  door dichte takkenwirwar
  schenken
  het bekende parkwezen
  spottende wedergeboorte
  bij krakend gefluister
  onder eiken en pijnen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog