www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Herstel van kustlandschap Slik Dijkwater

22 augustus 2018 Wendy in Aan Zee
Visdief, foto Staatsbosbeheer

Komende weken werken we aan het herstel van het kustlandschap bij Slik Dijkwater. Het buitendijkse gebiedje in de Grevelingen wordt aangepakt zodat kustbroedvogels er veilig kunnen broeden.

Zeearm werd zoutwatermeer

De Grevelingen was tot enkele tientallen jaren geleden in open verbinding met de Noordzee. Met vloed verdwenen delen van het land onder water en met eb vielen slikgebieden droog. Een dynamisch gebied waar planten en dieren leefden met het getij. In 1971 is de Brouwersdam aangelegd, het getij in de Grevelingen verdween. Ook het gebied buitendijks bij natuurgebied Dijkwater is veranderd. Het gebied ligt in de Grevelingen en het verdwijnen van getij heeft ervoor gezorgd dat het landschap erg verandert. Het deel tegen de dijk groeit door de afwezigheid van eb en vloed dicht met struiken en bomen.

Kustbroedvogels

De lange schelpenbank in dit buitendijkse gebied van Dijkwater is een ideale broedplaats voor allerlei kustbroedvogels. Visdieven, kluten, kokmeeuwen maar ook strandplevieren houden van rust en ruimte aan de kust. Hier maken ze hun eenvoudige nestje en leggen er eieren. De struiken en bomen die tegen de dijk gegroeid zijn bieden echter een ideale schuil- en uitkijkplaats voor predatoren als ratten, kraaien en roofvogels. En die lusten wel een ei of kuiken.

Jonge kluten, foto Staatsbosbeheer Wendy Janse

Resetten voor kustlandschap

Door de struiken en planten te verwijderen resetten we het gebied. De bruine rat verliest zijn schuilplaats en kustbroedvogels hebben dus meer kans om hun jongen groot te brengen. Ook zoute planten als zeekraal en zeeaster kunnen er ontkiemen zonder weggeconcurreerd te worden door bramen en riet. Het kustlandschap wordt hersteld.

Kom vogels kijken!

Kom dit unieke stukje buitendijkse natuur ervaren! Via de slagboom bij de Dillingsweg in Sirjansland kun je via een smal pad bij de schelpenbank komen. Een overstapje over en je bent aan de Grevelingen. Hier kun je op een deel van de schelpenbank zitten, pootjebaden en vogels en bootjes kijken. Het raster naar de rest van de schelpenbank wordt hersteld om rust voor kustbroedvogels te behouden.

reageren

geef een reactie

 • Evianne de Kup
  29 augustus 2018 om 13:11

  1.
  Worden de neergehaalde bomen opgeruimd? Vorig jaar is een aantal bomen langs het pad gekapt, maar blijven liggen. Liggende takken en boomstammen lijken me een goede schuilplaats voor predatoren.

  2.
  Worden de lelijke informatieborden met oranje rand die schuin op palen zijn bevestigd na de werkzaamheden weggehaald?

  3. Gisteren, 28 augustus, heb ik drie matten weggehaald die over de paaltjes gedrapeerd waren. Er staan nog één of meerdere plastic tuinstoelen onderaan de braambosjes, uit het zicht vanaf de dijk. maar te zien vanaf het water.
  Kunnen de boswachters die weghalen en regelmatig controleren of er zulke dingen neergezet worden?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog