www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Beladen erfgoed

4 september 2018 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

In Nederland is niet al het erfgoed wat we aantreffen een bron van trots of zoete herinneringen. Erfgoed kan ook herinneren aan de donkere kanten van onze geschiedenis. Bewust zijn van erfgoed kan ons in gedachten terugvoeren naar periodes van oorlog in Nederland. Hoe gaan we daar mee om? Dit speelt met name op het gebied van de bunkers. Grotendeels behoren deze tot de verdedigingslinies van de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog, de zogenaamde Atlantikwall. Dit, misschien wel het grootste bouwwerk van Europa, strekt zich uit vanaf de noordelijkste punt van de Noordse kust tot de Spaanse grens in het zuiden.

Bunkers en Staatsbosbeheer
Na de Tweede Wereldoorlog werden delen van deze bouwwerken ook weer in gebruik genomen tijdens de Koude Oorlog. Hiervoor verschenen in onze kuststrook en daarbuiten aanvullende bouwwerken die met het ergste rekening hielden in een oorlog met de Russen.

Staatsbosbeheer is als eigenaar van duinterreinen ook eigenaar van vele van deze bouwwerken met een beladen geschiedenis. Dit erfgoed biedt Staatsbosbeheer de mogelijkheid om te laten zien dat er naast de verschrikkelijke geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog er ook verhalen zijn rond de bunkers die los staan van leed en angst. Zo heeft de natuur de bunkers ontdekt en bevolkt en vormen de bunkers bijvoorbeeld een onmisbare schuilplaats voor overwinterende vleermuizen.

Open Monumentendag
Op 8 september van 10:00 uur tot 16:00 uur bent u van harte welkom tijdens de Open Monumentendag bij het bunkercomplex ‘Widerstandnest 220-H (ofwel Bunkerroute De Punt) in het natuurgebied De Punt bij Ouddorp. Deze locatie was strategisch van zeer groot belang, want vanaf daar bestreken de kanonnen de ingang van de Grevelingen tussen Goeree en Schouwen. Op de Punt werd daarom een zwaar infanterie steunpunt gebouwd. Het complex bestaat uit 15 bunkers die je kunt bezoeken. Er zijn uitgebreide informatiepanelen en enthousiaste vrijwilligers aanwezig om je meer te vertellen en u mee te nemen in het verleden en heden van de verschillende bunkers die in de duinen verscholen liggen.

Vleermuizentocht
Al snel na de Tweede Wereldoorlog hebben planten en dieren de bunkers ontdekt: sluipwespen maken hun holletjes in het duinzand, vogels broeden in de struiken en de vleermuizen gebruiken het duingebied als jachtterrein en overwinteren in de bunkers. Tijdens de Open Monumentendag kunt u ’s avonds met de boswachter mee voor een vleermuizentocht van anderhalf uur door het bunkergebied. Met een speciaal apparaat, de batdetector, worden de signalen opgevangen die de vleermuizen uitzenden als ze op jacht zijn. We starten om 20:00 uur bij de ingang van de Bunkerroute en deelname is gratis. Deze vleermuizentocht is geschikt voor kinderen (vanaf 8 jaar) en volwassenen. Houdt er wel rekening mee dat het pad gaat over rul zand. Aanmelden kan via M.Lieman@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

  • Margaret
    14 september 2018 om 09:06

    Een bijzondere route, de bunkerroute op de Punt is ook te bezoeken op andere momenten.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog