www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Eilandjes voor kustbroedvogels in het Grevelingenmeer

24 oktober 2018 Wendy in Aan Zee
Kleine Stampersplaat Grevelingen

Kluten en visdieven hebben de Grevelingen achter zich gelaten om te overwinteren in het zuidwesten van Europa en Afrika. Ondertussen wordt er gewerkt om het Grevelingenmeer klaar te maken voor volgend broedseizoen. Als de vogels in het voorjaar terugkeren is er volop nieuw broedgelegenheid voor hen.

Broedeilandjes

Kustbroedvogels zijn dol op eilandjes. Daar zijn ze veilig voor rovers als ratten. Met de aanleg van de deltawerken is het getij in de Grevelingen verdwenen en zijn veel eilanden in de Grevelingen begroeid geraakt. Kustbroedvogels houden juist van kale eilanden. Zo kunnen ze vijanden aan zien komen en eieren en jongen op tijd verdedigen. Er worden eilandjes hersteld en nieuwe eilandjes opgespoten bij Markenje, de Kleine Stampersplaat en de Kabbelaarsbank.

Speciaal materiaal

Met behulp van een ‘cutterzuiger’ wordt er zand uit de bodem van de Grevelingen op de eilandjes aangebracht. Daarna zorgt een kraan ervoor dat het zand precies op juiste plek komt te liggen. Vervolgens worden er schelpen aangebracht en zijn de eilandjes klaar. De werkzaamheden duren tot en met december van dit jaar.

Samenwerking

Het project wordt uitgevoerd in het kader van Groene impuls Grevelingen. Staatsbosbeheer is opdrachtgever, Bestuurlijk Overleg Grevelingen financier. Staatbosbeheer werkt samen met Verboon Maasland en ingenieursbureau RPS.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog