www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Jarig Staatsbosbeheer zet boswachters en publiek in het zonnetje

9 oktober 2019 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Staatsbosbeheer bestaat dit jaar 120 jaar en viert dit op Schouwen-Duiveland met de Boswachtersdag in de Boswachterij Westerschouwen. Op zaterdag 19 oktober is het de hele dag feest in en rond de Excursieschuur van Staatsbosbeheer. Van 10:00 tot 16:00 uur bent u van harte welkom en kunt u meedoen met allerlei activiteiten of genieten van demonstraties.

Dagelijks zijn boswachters in de weer in en voor de natuur. Zij houden toezicht op de dieren die grazen in de natuurgebieden, onderhouden de wandelpaden, plaatsen informatieborden, snoeien bomen, maaien de graslanden en onderzoeken de planten en dieren die in onze natuurgebieden leven. Daarnaast geven ze voorlichting op scholen, tijdens excursies of tijdens bijeenkomsten waarbij ze aandacht vragen voor alles wat groeit en bloeit.

Activiteiten

Op de Boswachtersdag kunt u kennismaken met het werk van de boswachters. Boswachter Eddie laat zien wat er allemaal komt kijken bij het prepareren (opzetten) van een dood dier. En Boswachter Alex is aanwezig om zijn carving kunsten te vertonen: binnen enkele uren verandert hij met zijn kettingzaag een boomstam in een levensechte bosuil. Boswachter Leo vertelt over zijn werk als Buitengewoon Opspringsambtenaar (BOA) en bij boswachter Marijke kunt u terecht voor al uw vragen over de natuur op Schouwen-Duiveland.

Voor de kinderen zijn er allerlei doe-activiteiten. De kleinsten kunnen kunnen getooid met rode puntmuts en rode wangetjes op zoek naar de kabouters in het bos. Oudere kinderen kunnen knutselen met materiaal uit de natuur: dennenappels worden egeltjes, schelpen worden verwerkt tot windlichtjes. Daarnaast kunnen de kinderen een spannend tochtje maken door het bos aan de hand van het Spookhuistouw.

Stempelkaart

Tijdens het 120-jarige feest van Staatsbosbeheer kan er voor 120 eurocentjes (€ 1,20)  een stempelkaart worden gekocht waarna alle activiteiten kunnen worden gedaan. Wanneer alle stempels zijn verzameld kan men een broodje bakken boven het vuur. Wie dan ook nog de kaart inlevert bij de infobalie maakt kans op een dag “Op pad met de Boswachter” voor twee personen. Niet vergeten in te leveren!

Excursies

Op twee verschillende tijdstippen op deze dag is er bovendien de mogelijkheid deel te nemen aan een excursie. Om 11:00 uur vertrekt u onder begeleiding van natuurgidsen van Staatsbosbeheer naar het strand. Hier gaat u samen speuren naar wat er zoal leeft in het zand en de zee en wat er bij laag water op het strand wordt achtergelaten.

Vervolgens begint ’s middags om 13:30 uur de paddenstoelenexcursie vanaf de Excursieschuur. Ook hier neemt een deskundige gids u mee het bos in op zoek naar mysterieuze zwammen die zich in de herfst laten zien. Voor beide excursies moet u zich wel van te voren aanmelden op www.staatsbosbeheer.nl/schouwenduiveland, want vol is vol.

Kom gezellig langs! De Boswachtersdag duurt van 10:00 – 16:00 uur. Adres is Kraaijensteinweg 140 te Westenschouwen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog