www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Aangesterkte lepelaar krijgt vrijheid terug in de Schelphoek

15 oktober 2019 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Een jonge lepelaar die ernstig verzwakt en mager bij de Vogelopvang De Wulp in Den Haag begin augustus werd binnengebracht, kreeg vandaag in de Schelphoek weer zijn vrijheid terug.

 

Ernstig verzwakt en niet meer in staat om zelf te eten werd de jonge lepelaar bij de vogelopvang De Wulp binnengebracht. Twee maanden later was hij al zover opgeknapt dat hij losgelaten kon worden. Echter, de meeste lepelaars zijn al vertrokken naar Zuid-Frankrijk, Mauritanië of Senegal om daar te overwinteren. Een klein groepje blijft ’s winters langs de Zuidkust van Schouwen en overwinteren in de Prunje en omgeving. Na een lange autorit werd de Zuid-Hollandse lepelaar door Lizzy van de vogelopvang in de Schelphoek uitgezet. Een beetje onwennig keek hij eerst om zich heen om daarna zijn poten en vleugels te strekken en op pad te gaan richting de andere lepelaars.

reageren

geef een reactie

 • Corinne Polpe
  15 oktober 2019 om 17:51

  Beste Marijke,

  Ik had ook Lepelaars achter mijn huis, grenzend aan het Natura 2000-gebied Eilandspolder-Oost!… Dit jaar heb ik ze niet aangetroffen? Géén idee, waar dit aan ligt? Zelf denk ik dat voornoemd gebied, méér én méér, overgenomen is door roofvogels, zoals de Bruine Kiekendief etc.!.. Ook door verruiging in het gebied!.. Boswachter (SBB) Ab van Dorp doet met véél vrijwilligers zijn best in de Veenmosrietlanden! Resultaat: toch onnoemelijk véél Rietorchideeën, Zonnedauw etc., maar vooral niet te vergeten, de Noordse woelmuis die in dit gebied hun Habitat hebben (ook een instandhoudingdoelstelling)!.. Succes met jouw werk én met een natuur én diervriendelijke groet,

  Corinne Polpe

  • Boswachter Marijke Lieman
   18 oktober 2019 om 15:49

   Dag Corinne,
   Dat klinkt als een prachtig gebied, geniet er van! Het gaat landelijk goed met de lepelaars, de populatie groeit nog steeds. Dat ze niet meer in de Eilandspolder zitten kan aan veel dingen liggen, voedsel, veiligheid, rust… waarschijnlijk zitten ze ergens anders.
   Groetjes Marijke

  • boswachtermarijkelieman
   18 oktober 2019 om 15:49

   Dag Corinne,
   Dat klinkt als een prachtig gebied, geniet er van! Het gaat landelijk goed met de lepelaars, de populatie groeit nog steeds. Dat ze niet meer in de Eilandspolder zitten kan aan veel dingen liggen, voedsel, veiligheid, rust… waarschijnlijk zitten ze ergens anders.
   Groetjes Marijke

 • Corinne Polpe
  15 oktober 2019 om 16:54

  Beste mensen van SBB,

  Fantastisch, in één woord!… Dit soort berichten lees ik graag!..
  Eén vraagje: plegen jullie achteraf, eventueel nóg nazorg m.b.t. deze uitgezette Lepelaar?…

  Met een vogel én dier vriendelijke groet,

  Corinne Polpe
  Noordeinde 22
  1485 EV
  NOORDEINDE (N.H.)
  P.S. Ik woon direct aan het Natura 2000-gebied Eilandspolder-Oost!….

  • boswachtermarijkelieman
   15 oktober 2019 om 16:58

   Dag Corinne,

   De lepelaar is geringd, aan de vogelaars die zich bezig houden met de lepelaars (monitoren, ringen etc.) rond de zuidkust van Schouwen heb ik gevraagd extra uit te kijken naar deze lepelaar en mocht hij gesignaleerd zijn dan graag een berichtje naar ons. Maar verder is het aan de lepelaar zelf, hij is gezond, hij is sterk, hij moet het nu zelf doen. En natuurlijk hopen we dat hij het redt!

   groetjes Marijke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog