www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Informatiecentrum Grevelingen: Activiteiten en Excursies

20 januari 2020 Boswachter Digna Mielard in Aan Zee
Informatiecentrum Grevelingen

'Dat grote gebouw? Daar rij ik zo vaak langs. Maar wat is het nu eigenlijk?'

Veel bewoners en bezoekers van Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland passeren regelmatig informatiecentrum Grevelingen zonder te weten wat het is. In deze blog lees u wat u er allemaal kunt doen en welke activiteiten en excursies hier georganiseerd worden. Ook voor toeristen die in de regio verblijven is informatiecentrum Grevelingen een interessante plek om te bezoeken.

Wat kun je allemaal zien en doen in informatiecentrum Grevelingen?

Informatiecentrum Grevelingen is dè plek waar je terecht kunt voor:

 • Informatie
 • Uitkijktoren
 • Winkel
 • Vergaderen
 • Lunchrestaurant
 • Activiteiten
 • Excursies
 • Wisselende expositie
 • Film over de Deltawerken
 • Panoramashow
 • Presentaties
 • Ontspanning

Informatie

Informatiecentrum Grevelingen biedt alle excursies en activiteiten aan in de gehele regio. Deze kunt u aan de balie reserveren. Verder zijn er wandel- en fietskaarten te koop. U kunt folders en informatie over de natuur, bezienswaardigheden, evenementen en attracties in de omgeving te krijgen. Heeft u vragen over de dieren en planten die in de omgeving leven? Stel deze dan gerust aan de medewerkers achter de balie. Informatiecentrum Grevelingen staat op de grens van Zuid-Holland en Zeeland, tussen de Grevelingen en de Noordzee. Informatiecentrum Grevelingen is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur, met uitzondering van Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Parkeren en de entree van het informatiecentrum, de expositie en de uitkijktoren zijn gratis.

Uitkijktoren

De 26-meter hoge uitkijktoren biedt u een prachtig uitzicht over de Grevelingen en de Noordzee en de eilanden Goeree Overflakkee en Schouwen Duiveland. Op de toren zijn informatiepanelen te vinden die uitleg geven over wat u ziet. Kijk door de verrekijker en wie weet ziet u een zeehond zwemmen.

Verrekijker Informatiecentrum Grevelingen

Winkel

In de winkel vind u vooral natuurgerichte spullen. Bijvoorbeeld biologische zeep, fossielen, stenen en mineralen, lokale producten. Maar ook boeken, kinderspeelgoed, sjaals, outdoorartikelen en cadeautjes.

Vergaderen

Informatiecentrum Grevelingen beschikt over 2 kleine- en 1 grote vergaderzaal. De kleine zalen zijn geschikt tot 45 personen en de grote zaal tot 250 personen. Voor informatie en reserveren van een vergaderzaal kunt u contact opnemen via e-mail: informatiecentrumgrevelingen@staatsbosbeheer.nl of bellen naar 088-2848210.

Lunchrestaurant

In lunchrestaurant Pannenkoek Enzo kunt u terecht voor een lekkere bak koffie met iets erbij. Een pannenkoek of broodje voor de lunch of een heerlijk softijsje. Er zijn verschillende XL-spellen beschikbaar die u kunt spelen tijdens uw pauze in het lunchrestaurant. Het lunchrestaurant is dagelijks geopend van 1 april tot en met 31 oktober van 10.00 – 17.00 uur en de overige maanden op afspraak voor groepen. Koffie, thee en koeken zijn het hele jaar door te verkrijgen.

Activiteiten

In informatiecentrum Grevelingen zijn doorlopend activiteiten voor kinderen. Een vaste activiteit is de haaientandenspeurtocht. Kinderen van 4-8 jaar of van 9-12 jaar kunnen op verschillende wijze een codewoord zoeken aan de hand van informatiepanelen. Als ze het juiste codewoord hebben gevonden krijgen ze een houten zeef en mogen ze buiten naar echte haaientanden zeven. Deze activiteit kost € 2,50 p.p.

Haaientandenspeurtocht

Naast deze vaste activiteit worden er wisselende activiteiten georganiseerd zoals marshmallows roosteren, vogelhuisjes maken of andere activiteiten. De aankondigingen voor deze wisselende activiteiten vind u in de boswachtersblog ‘Aan Zee’ en ‘Zuid Holland’ en op twitter via @boswachterD.

Excursies

In 2020 organiseert de boswachter van informatiecentrum Grevelingen verschillende excursies voor jong en oud op de Kabbelaarsbank en de Grevelingen. Alle excursies kunt u online reserveren, maar u kunt ook bij ons aan de balie in het Informatiecentrum reserveren. Excursies die door andere boswachters in andere gebieden van Staatsbosbeheer in heel Nederland worden georganiseerd, kunt u aan de balie van informatiecentrum Grevelingen reserveren.

zeehonden grevelingen

Robbentochten

Stap in de open sloep en vaar met de gids van Staatsbosbeheer langs de zeehonden van het Grevelingenmeer. Onderweg geniet je van de uitzichten op de eilanden en ontdek je van alles over het gebied en de zeehonden. Een vaartocht van zo’n twee uur over de Grevelingen, langs verschillende eilanden, op zoek naar de zeehonden.

Van 1 juni tot en met 31 augustus elke woensdag en zaterdag om 10.30 uur. Voor groepen van minimaal 10 personen kunt u apart reserveren in overleg.
Maximaal aantal deelnemers per afvaart: 12.
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Kijk voor meer informatie op onze website: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/grevelingen/zeehonden-van-het-grevelingenmeer.
Reserveer online of aan de balie in Informatiecentrum Grevelingen.

Perfect Earth Animals Kids Excursie

Kom met je kinderen naar de Grevelingen en speur samen naar de verstopte digitale dieren en natuurlijk de echte dieren die hier leven. Een wandeling voor het hele gezin, waarbij de kinderen met behulp van een kaart en de boswachter de route bepalen.

Leeftijd: Vanaf 4 jaar. Kijk voor alle data en informatie op onze website: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/grevelingen/zeehonden-van-het-grevelingenmeer.
Reserveer online of aan de balie in Informatiecentrum Grevelingen.

Expeditie Eten uit de Natuur

Proef de natuur van de Kabbelaarsbank in de Grevelingen tijdens deze expeditie met de boswachter. Onderweg leer je wat je allemaal wel en niet kunt eten uit de natuur. Op een klein vuur maken we thee van bloemen, bakken we brood met groenten en met wilde kruiden maken we kruidenboter. Oftewel leuke tips over hoe je kunt overleven in de wildernis.

Leeftijd: Vanaf 6 jaar. Kijk voor alle data en informatie op onze website: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/grevelingen/eten-uit-de-natuur-kabbelaarsbank.
Reserveer online of aan de balie in Informatiecentrum Grevelingen.

Vollemaanwandelingen

Beleef de mystieke sfeer van de Kabbelaarsbank bij maanlicht. Ga met de gids van Staatsbosbeheer op pad voor een nachtelijke wandeling bij volle maan. Een ervaring voor het hele gezin.

Leeftijd: vanaf 6 jaar. Kijk voor alle data en informatie op onze website: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/grevelingen/vollemaanwandeling-grevelingen.
Reserveer online of aan de balie in Informatiecentrum Grevelingen.

Op zoek naar Orchideeën

Informatie over deze excursie volgt binnenkort.

wilde orchidee

Ontdek de Kabbelaarsbank Grevelingen

Kom wandelen in Grevelingen en maak kennis met de Kabbelaarsbank. Het natuurgebied is ontstaan na de sluiting van de Brouwersdam in 1971 en bestaat uit zandgedeeltes, drassige gedeeltes, vennen en bos. De gids van Staatsbosbeheer neemt je mee op pad voor een ontspannen wandeling en vertelt je onderweg van alles over het gebied, de Grevelingen en haar eilanden. Al wandelend ontdek je watervogels, krabben, kleine waterdieren en bijzondere planten en bloemen.

Leeftijd: vanaf 6 jaar. Kijk voor alle data en informatie op onze website: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/grevelingen/ontdek-kabbelaarsbank-grevelingen.
Reserveer online of aan de balie in Informatiecentrum Grevelingen.

Op zoek naar wilde planten – Kabbelaarsbank

Ga op pad met de gids van Staatsbosbeheer en ontdek natuurgebied De Kabberlaarsbank. Het gebied bestaat uit zandgedeeltes, drassige gedeeltes, vennen en bos. Er is een enorme diversiteit aan flora en fauna te vinden in dit gebied. De gids vertelt je onderweg over de wilde planten die in het natuurgebied groeien. Gezellig pratend en wandelend in een rustig tempo ontdek je de mooiste plekken aan de Grevelingen.

Leeftijd: vanaf 12 jaar. Kijk voor alle data en informatie op onze website: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/grevelingen/op-zoek-naar-wilde-planten-kabbelaarsbank.
Reserveer online of aan de balie in Informatiecentrum Grevelingen.

Wisselende Expositie

In de grote zaal van Informatiecentrum Grevelingen is een wisselende expositie. Momenteel is dat de ontdek-expositie Waterdicht, gericht op families met kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar. Maar ook voor volwassenen is de expositie interessant. Vanaf begin maart is er een nieuwe expositie, genaamd Kriebelbeestjes. Deze is gericht op families met kinderen van 4 tot en met 8 jaar. Kriebelbeestjes is te bezoeken tot eind juni.

Naast de wisselende expositie is er een vaste expositie in de vorm van een fotowand met tientallen foto’s waarbij u in vier talen informatie kunt vinden over wat er op de foto’s te zien is. Alles foto’s zijn gericht op de regio. Van de bouw van de Brouwersdam tot de zeehonden en nog zoveel meer.

Film over de Deltawerken

In de Waterzaal draait doorlopend een film over de Deltawerken en over lokale biologische boeren.

Panoramashow

Midden in het gebouw kunt u de Panoramashow bekijken. Hier draait doorlopend een film over de regio Goeree Overflakkee en Schouwen Duiveland en daartussen kunt u via schermen zelf kiezen welke informatie over de regio u wilt bekijken.

Presentaties

Regelmatig zijn er in de grote zaal van Informatiecentrum Grevelingen presentaties en bijeenkomsten met een bepaald thema. De actuele presentaties worden aangekondigd via Twitter @boswachterD en via de lokale kranten en media. Wilt u zelf een presentatie of evenement organiseren in de grote zaal? Neem dan contact op via e-mail: informatiecentrumgrevelingen@staatsbosbeheer.nl of bel naar 088-2848210.

Ontspanning

In Informatiecentrum Grevelingen zijn diverse XL-spellen beschikbaar. U kunt genieten van een kopje koffie in het restaurant of op het terras, terwijl uw kinderen gezellig spelletjes doen. Onze medewerkers zullen er alles aan doen om u een ontspannende dag te bezorgen. Geniet van het uitzicht over de Grevelingen of maak een mooie strandwandeling op het Noordzeestrand. Kom uitwaaien, ontspannen of gewoon gezellig een praatje maken. U bent van harte welkom!

Meer informatie vind u op onze website: www.staatsbosbeheer.nl

Contactgegevens:
Informatiecentrum Grevelingen
Brouwersdam Binnenzijde 25
3253 MN Ouddorp – Navigatieadres: Kabbelaarsbank
Tel: 088-2848210
E-mail: informatiecentrumgrevelingen@staatsbosbeheer.nl

Openingstijden:
Van 1 april tot en met 31 oktober dagelijks van 10.00 – 17.00 uur.
Van 1 november tot en met 31 maart dagelijks van 10.00 – 16.00 uur.
1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn wij gesloten.

De horeca is dagelijks geopend van 1 april tot en met 31 oktober van 10.00 – 17.00 uur of op afspraak voor groepen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog