www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

De Harlekijnen zijn los!

15 april 2020 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Al vroeg in het voorjaar, terwijl de schrale graslanden er nog kaal bij liggen, bloeien de eerste orchideeën: de Harlekijnen. Voorzichtig steken de eerste paarse bloemen boven de vegetatie uit, om straks het grasland paars te laten kleuren.

 

Zeldzaam

De Harlekijn (Anacamptis morio) kwam in Nederland algemeen voor, maar is sterk achteruitgegaan en kunnen we nu nog tegenkomen op de Waddeneilanden en in Zeeland. Hier resteert de soort in twee omvangrijke populaties met ieder meer dan 10.000 exemplaren in de Zouten en Zoeten Haard bij Renesse en in Dijkwater op Schouwen-Duiveland. Daarnaast komt de soort voor in kleinere aantallen in bermen (Brouwersdam), op de eilanden in de Grevelingen en op enkele zandplaten in Zeeland.

Meer zeldzame planten

De plant groeit vooral op vochtige hooiweiden op zandige, min of meer kleihoudende grond. Deze schrale gronden worden door middel van maaien en afvoeren én nabeweiding arm gehouden.  Vaak komt de soort samen voor met Addertong, Rietorchis, Bijenorchis, Gewone Brunel, Kale Jonker etc. Langs het water van Dijkwater groeien zoutminnende planten als Zeekraal en Melkkruid. Daar is het nog even opwachten, die hebben eerst een zwoel lentebuitje nodig om te kunnen ontkiemen.

Nog even geduld

Op dit moment bloeien de eerste exemplaren, maar over een kleine twee weken zullen de Zouten en Zoeten Haard én Dijkwater vol staan met de paarse (of soms roze of witte) Harlekijnen, tussen andere zeldzame planten.

 

 

reageren

geef een reactie

 • Yolande Michot
  15 april 2020 om 13:59

  Dankjewel om dit te delen, zo kunnen we toch een beetje mee genieten. ?

 • Kees Mol
  15 april 2020 om 13:12

  Leuk om zo op de hoogte te blijven over de ontwikkelingen in deze prachtige
  SBB gebieden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog