www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Unieke excursie voor basisschoolkinderen naar de stuivende duinen en archeologische vondsten

6 oktober 2020 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

De Zeeuwse kustduinen zijn al tientallen jaren bekend om hun archeologische rijkdom. Met name in de Meeuwenduinen, waar verstuivingen de archeologische vondsten blootlegden, is door archeologen veel onderzoek gedaan. Hoe tof is het dan om met een echte archeoloog op pad te gaan en zelf op zoek te gaan naar deze schatten in je achtertuin.

Geo-week en Kinderboekenweek

Afgelopen periode was het de Geo-week waarbij aandacht werd gevraagd voor de Zeeuwse bodem. Het was ook Kinderboekenweek met als thema “En toen?”. Dit bracht Ada Schreurs van het NME-Schouwen-Duiveland op het idee om een combinatie-excursie te organiseren: op zoek naar de archeologische vondsten, in je eigen woonomgeving. Archeoloog Bert van der Valk, betrokken bij het onderzoek in de Meeuwenduinen, was graag bereid om op pad te gaan met de kinderen.


Strand

De excursie startte op het strand bij Westenschouwen. Afgeslagen duinen lieten prachtig de opbouw van het duin zien, soms door verstuivingen, soms door suppletie. En ondertussen vonden de kinderen al de eerste schatten: vuurstenen uit het Krijt, afkomstig uit de Eifel. In de duinen liet archeoloog Bert de kinderen zien hoe nieuwe duinen ontstaan, hoe de wind een hele muur van zand kan vormen.

Meeuwenduinen

In het Vlierendal vertelde Bert over het werk van een archeoloog en waar je op moest letten bij het zoeken naar vondsen. Al snel waren alle kinderen aan het zoeken, de een na de ander kwam met iets aanzetten. Soms was het gewoon een krabbenpootje, maar we vonden ook potscherven uit de ijzertijd, maalstenen van basalt, scherven uit de Middeleeuwen en fossiele botten van vissen. Deze vondsten gingen in zakjes mee voor onderzoek, maar de kinderen mochten ook wat vondsten mee naar school nemen. Helaas was de tijd te kort, de kinderen waren nog lang niet klaar met zoeken.


Combinatieles

Wat hebben deze basisschoolkinderen veel geleerd. Niet alleen over het ontstaan van het landschap waar ze zelf wonen, maar ook over de mensen die hier heel vroeger leefden. En zo werd het een buitenles aardrijkskunde, geschiedenis, biologie en sport.

Met dank aan Ada Schreurs (NME-Schouwen-Duvieland), archeoloog Bert van der Valk en de kinderen en meester van basisschool De Kirreweie uit Burgh-Haamstede

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog