www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Ondergestoven fietspad door de Boswachterij Westerschouwen wordt verlegd

7 oktober 2020 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Wandelend duinmassief foto: J.Grandia Staatsbosbeheer

Vandaag is men, in opdracht van de Provincie Zeeland, begonnen met het verleggen van een klein stukje fietspad in de Boswachterij Westerschouwen. Dit deel raakt na elke storm ondergestoven met zand en het was niet meer mogelijk om dit steeds te blijven wegvegen. Het enorme duinmassief wandelt daar steeds verder de Boswachterij in.

Duinmassief

Wie het rondje door de Boswachterij wel eens fietst kent de plek: regelmatig moest men, na een winderige dag, afstappen en een stukje door het zand ploeteren.
Boswachter Alex de Visser van Staatsbosbeheer: “Zeker de laatste tijd moest er bijna dagelijks geveegd worden, wat steeds lastiger werd omdat het duinmassief steeds verder over het fietspad kwam. Door dit deel van het fiestpad nu wat hoger langs de dennen te leggen kan het duin verder wandelen en is de overlast verdwenen”.

Werkzaamheden

De werkzaamheden zullen voor de herfstvakantie klaar zijn, mits het weer meewerkt. De fietsers worden tijdelijk omgeleid via het tegelpad. Boswachter Alex: “Ook de fietsenstalling, bankje en het informatiebord krijgen een nieuwe plek. Het wordt echt een prachtige plekje om even van je fiets af te stappen en te genieten van de natuur. Zeker als het flink waait, dan zie je dit enorme duinmassief roken en wandelen”.

Dynamische kust

Boswachter Marijke Lieman: “In de afgelopen honderd jaar waren de duinen op de Kop van Schouwen dichtgegroeid waardoor het oorspronkelijke kale duinlandschap verloren was gegaan. In september 2017 is men begonnen met het hier en daar laten stuiven van de zeereep. De invloed van wind, zand, zout en kalk is goed zichtbaar: kale duinen, zandverstuivingen, tapuiten, duinviooltjes, blauwvleugelsprinkhaan, het is allemaal weer terug, de duinen zijn weer divers, wat de biodiversiteit ten goede komt”.

reageren

geef een reactie

  • Fred Looijmans
    18 oktober 2020 om 20:12

    Kunnen jullie hulp gebruiken bij het kortwieken van de Amerikaanse vogelkers? Ik kan met mijn takkenschaar de stammetjes tot een centimeter of 5 doorsnee wel de baas.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog