www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Lockdown, maar de natuur is open

21 december 2020 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Boswachterij Westerschouwen Foto; L. de Jong

Door de lockdown zijn veel activiteiten als sporten, winkelen of familiebezoek niet of beperkt mogelijk. Maar de natuur is open: op eigen gelegenheid kun je komen wandelen, fietsen of paardrijden. De boswachters van Staatsbosbeheer zijn blij dat ze bezoekers kunnen blijven verwelkomen. Want misschien wel meer dan ooit hebben we behoefte aan natuur: aan een frisse neus, aan een weids uitzicht in plaats van een beeldscherm, aan vogelgeluiden, aan de geur van een nat bos.

Tips voordat je op pad gaat

De drukste dagen zijn zaterdag, zondag en de feestdagen. Om de drukte te vermijden, geven we de tip om niet tussen 11u en 15u op pad te gaan. Blijf bij voorkeur in je eigen buurt. Kom als je kan te voet of per fiets naar een natuurgebied en controleer vooraf of in dat gebied specifieke maatregelen van kracht zijn. Kies ook vast een alternatieve plek om naartoe te gaan als de plek van je eerste voorkeur te druk blijkt. Is de parkeerplaats vol? Ga dan ergens anders heen, parkeer nooit in de berm. BOA’s zullen hier op handhaven omdat het de doorgang voor hulpdiensten belemmert.

Te gast bij wilde dieren

In de natuur ben je te gast in het leefgebied van veel wilde dieren. Wilde dieren zijn bang voor mensen en ze zullen vluchten als mensen te dichtbij komen. Vluchtende dieren kunnen gewond raken doordat ze tegen een hek aan rennen of aangereden worden. Om verstoring te beperken zijn paden in natuurgebieden zó aangelegd, dat op sommige plekken nooit mensen of honden komen. Op die plekken vinden wilde dieren rust. Blijf dus altijd op de paden en houd je hond aan de lijn.

Geef ruimte

Geef andere recreanten de ruimte en houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar. Houd ook rekening met andere gebruikers: wandel niet op een mountainbikepad of ruiterpad. En houd er als mountainbiker rekening mee dat wandelaars je niet zien of horen aankomen. Matig je snelheid en passeer rustig.

Welkom, maar respecteer de regels

Bij iedere ingang van onze natuurgebieden staan de huisregels van het gebied op onze bruine borden. Lees voordat u gaat wandelen of fietsen even de huisregels, zo houden we het voor de zowel de bezoekers als de bewoners (planten en dieren) van het bos prettig. De boswachters wensen u een fijne kerstvakantie met bijzondere momenten in de natuur.

reageren

geef een reactie

  • henk de Bruin
    23 december 2020 om 12:40

    we genieten er met volle teugen van en voorts wensen wij alle medewerkers van SBB fijne Kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2021 en wellicht tot ziens in “onze” prachtige natuur

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog