www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Schapen in de duinen

21 mei 2021 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Schapenbegrazing op 't Lapje foto M. Lieman

Al enkele jaren wordt de Amerikaanse vogelkers, ook wel bospest genoemd, verwijderd uit de Kop van Schouwen. Deze struik of kleine boom overwoekerde de inheemse soorten waardoor de duinen waren dichtgegroeid. Nu zijn er open plekken ontstaan, hier en daar kan het zand weer stuiven. En op de luwere plaatsen groeien nu bijzondere planten waar weer veel insecten op af komen. En dat trekt juist weer insecten-etende vogels aan. Minder Amerikaanse vogelkers is dus meer biodiversiteit in het duin.

Schapenbegrazing

Ook al is op veel plaatsen de Amerikaanse vogelkers verwijderd, er zit nog wel zaad van deze boom in de grond. En soms lopen resten van stobben ook weer uit. Om te voorkomen dat de duinen binnen korte tijd weer dichtgegroeid raken met nieuwe boompjes worden er schapen ingezet. In een tijdelijk flexnet trekt een deel van de kudde door de gebieden. De begrazing duurt maar kort, maar door de hoeveelheid schapen wordt wel elk blaadje van deze boom opgegeten. Daarna wordt het flexnet verplaatst naar een ander gebied. Mocht hierna blijken dat er weer zaad ontkiemt, dan keren de schapen van Kaljouw Landschapsbeheer later in het jaar weer terug.

Verspreiding zaden

Schaapskuddes dragen bij aan de ecologische structuur van een natuurgebied, zoals ze dat vroeger hebben gedaan. We weten dat schapen zaden en sporen verspreiden over grote afstanden, van het ene natuurgebied naar het andere. In de vacht, de uitwerpselen en tussen de hoeven worden bovendien ook eitjes, insecten, slakken en spinnen vervoerd. Zaden kunnen in de vacht maandenlang kiemkrachtig blijven.

Herstel van de open duinen

Het verwijderen van de Amerikaanse Vogelkers uit het duinlandschap vindt plaats in opdracht van de provincie en valt onder de Natuurherstelmaatregel ten behoeve van de instandhouding van het grijs duin. Provincie Zeeland is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze herstelmaatregelen.

Schapen Groene Duin
Heideschapen in het Groene Duin foto E. Wolfswinkel
reageren

geef een reactie

 • erwin
  26 mei 2021 om 22:58

  vandaag 26 mei 2021 zag ik 6 witte koeien in de Zeepeduinen
  is dit een nieuwe toevoeging van graasvee ?
  kan ik hier ergens meer over lezen

  • Boswachter Marijke Lieman
   27 mei 2021 om 08:50

   De witte koeien (jongvee) die er nu lopen zijn geen aanvulling op ons beheer. Deze zijn vermoedelijk tijdens de onweersbui van zondag in paniek door de draad van hun wei gerend en zo terecht gekomen in het enorme gebied van Het Groene Duin, Zeepeduinen en Meeuwenduinen. Blijkbaar hebben ze naar hun zin, een eerst poging om ze terug te lokken naar de wei was geen succes. Nu wachten we tot ze weer in de buurt van hun eigen wei zijn (bij het vliegveld), zodat de kans op slagen groter is. De boer komt elke dag kijken, zodra er een kans is om ze terug te lokken, zullen we dat ondernemen.

   Op dit moment is er genoeg gras in het gebied, ze staan hier prima. En ik vind het wel een mooi gezicht zo: witte koeien tussen de zwarte shetlanders 😉

  • boswachtermarijkelieman
   27 mei 2021 om 08:50

   De witte koeien (jongvee) die er nu lopen zijn geen aanvulling op ons beheer. Deze zijn vermoedelijk tijdens de onweersbui van zondag in paniek door de draad van hun wei gerend en zo terecht gekomen in het enorme gebied van Het Groene Duin, Zeepeduinen en Meeuwenduinen. Blijkbaar hebben ze naar hun zin, een eerst poging om ze terug te lokken naar de wei was geen succes. Nu wachten we tot ze weer in de buurt van hun eigen wei zijn (bij het vliegveld), zodat de kans op slagen groter is. De boer komt elke dag kijken, zodra er een kans is om ze terug te lokken, zullen we dat ondernemen.

   Op dit moment is er genoeg gras in het gebied, ze staan hier prima. En ik vind het wel een mooi gezicht zo: witte koeien tussen de zwarte shetlanders 😉

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog