www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Verwijderen zieke essen uit de Pluimpot (fase II) gaat van start

4 november 2021 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Zomerbeeld van aangetaste essen

Op heel veel plaatsen in Nederland, helaas ook in de Pluimpot bij Sint-Maartensdijk, zijn de essen getroffen door de essentaksterfte. Deze agressieve schimmelziekte tast de bomen aan waardoor ze langzaam afsterven. In de Pluimpot zijn bijna alle essen ziek met als gevolg dat dode takken kunnen uitbreken of hele bomen opeens omvallen.

Veiligheid

85 – 90 % van de essen van De Pluimpot zijn matig tot zwaar aangetast. Uit de zaagwerkzaamheden van vorig jaar (fase I, het verwijderen van de meest gevaarlijke bomen) weten we dat ook de gezond ogende exemplaren ziek zijn of ziek worden. Omdat vallende takken of omvallende bomen een risico vormen voor de wandelaars zullen we helaas alle essen dan ook moeten verwijderen. Door het verwijderen van de essen dreigt er een waardevolle inheemse boomsoort uit het Nederlandse landschap te verdwijnen.

We zijn als beheerders heel zuinig op de resterende, nog gezonde bomen. Samen met wetenschap en kwekers onderzoeken we of hiermee resistente essen gekweekt kunnen worden om de es voor mens en natuur in Nederland duurzaam te behouden. Op de korte termijn is dat echter geen oplossing voor de essentaksterfte.

Chaos

Door het verwijderen van de vele essen op de dijk en in de bosjes langs de kreek zal het gebied er de komende tijd chaotisch uitzien. De onderbegroeiing van o.a. meidoorn, Spaanse aak en eik zullen tijd nodig hebben om te herstellen. In de ontstane gaten krijgt natuurlijke verjonging een kans, op andere plaatsen zullen we nieuwe bomen en struiken planten. Op de dijk komt struweel en enkele solitaire bomen. Een wandeling door dit natuurgebied zal de komende jaren anders zijn, door deze ingreep is het bos vele jaren in tijd teruggezet.

Speelzone, meer ruimte voor orchideeën en verbeteren zeedijk

Het verwijderen van de essen geeft ook kansen voor het gebied. Het noordelijke bosje wordt een speelzone. Kinderen mogen hier heerlijk spelen in de natuur, glibberen over gladde boomstammen, kriebeldiertjes ontdekken of een hut bouwen met takken. Het orchideeënveld langs de kreek wordt weer vergroot. De zeldzame planten die hier nu al groeien krijgen meer ruimte. De zilte stukjes grasland, direct langs de kreek, met zeekraal en lamsoor, kunnen we hierdoor verbeteren. De dijk krijgt in het zuidelijk deel weer het uiterlijk van voor de watersnoodramp, de populieren blijven, mits veilig, staan.

Werkzaamheden

De boswerkzaamheden zullen plaatsvinden vanaf 8 november 2021 en kunnen tot uiterlijk 15 maart 2022 (start broedseizoen) duren, dit is afhankelijk van het weer: na een periode met regen is de ondergrond te nat en kan er niet gewerkt worden. Hierdoor kan het werk af en toe stil liggen. Gedurende het werk zullen wandelaars en fietsers omgeleid worden.

Aantasting van de essentaksterfte duidelijk te zien in het hout.
reageren

geef een reactie

 • Ben
  4 november 2021 om 20:08

  Ow, moet er weer verdiend worden aan kap tbv de biomassacentrales? Vreemd toch dat Staatsbosbeheer de enige instantie nog is die met droge ogen durft te beweren dat de Essentakziekte tot verwijdering van de Essen moet leiden. De rest beweert dat ze die ziekte gewoon overleven. Laat ze met rust!

  • Boswachter Marijke Lieman
   5 november 2021 om 13:00

   Het hout dat vrijkomt bij de werkzaamheden gaat naar de aannemer die het sorteert naar mogelijkheden. Het dikkere stamhout, mits weinig aangetast, gaat naar een bouwbedrijf die er trappen en meubels van maakt. Van het dunnere hout worden bezemstelen gemaakt. Het resthout gaat naar een zorgboerderij die het verzaagd en in netjes stopt voor consumentenbrandhout. En het tophout en takken blijven achter in het bos als schuil- en broedgelegenheid voor vogels.
   In gebieden waar minder paden zijn, kunnen essen blijven staan, daar vormen ze geen risico voor de bezoekers. De bosjes in de Pluimpot zijn maar klein en smal, hier is direct gevaar, dus helaas moeten ze daar weg.

   Marijke

  • boswachtermarijkelieman
   5 november 2021 om 13:00

   Het hout dat vrijkomt bij de werkzaamheden gaat naar de aannemer die het sorteert naar mogelijkheden. Het dikkere stamhout, mits weinig aangetast, gaat naar een bouwbedrijf die er trappen en meubels van maakt. Van het dunnere hout worden bezemstelen gemaakt. Het resthout gaat naar een zorgboerderij die het verzaagd en in netjes stopt voor consumentenbrandhout. En het tophout en takken blijven achter in het bos als schuil- en broedgelegenheid voor vogels.
   In gebieden waar minder paden zijn, kunnen essen blijven staan, daar vormen ze geen risico voor de bezoekers. De bosjes in de Pluimpot zijn maar klein en smal, hier is direct gevaar, dus helaas moeten ze daar weg.

   Marijke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog