www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Zeeuwse Zichtlijnen: een goed gesprek over ecologie in Zeeland

7 januari 2022 Margaret Boer in Aan Zee

Zeeuwse Zichtlijnen

De Zeeuwse natuur is kwetsbaar en wordt langs veel kanten zwaar beproefd en zelfs bedreigd. Toch zal ze, als we haar de kansen geven die ze verdient, terugveren en zich herstellen. Hoe kansen voor de Zeeuwse natuur kunnen worden vergroot, daarover gaat Zeeuwse Zichtlijnen, een nieuw programma van ZMf, de Zeeuwse Milieufederatie, met frisdenkers, veruit kijkers en deskundigen. Zeeuwse Zichtlijnen gaat over thema’s die te maken hebben met de natuur in Zeeland. ZMf ging daarvoor in gesprek met deskundigen over hun ideeën over wat er nodig is voor een rijke biodiversiteit. Zeeuwse Zichtlijnen bouwt voort op het gedachtegoed van wijlen natuurbeschermer en bestuurder Thijs Kramer, die aandacht vroeg voor een betere balans tussen economie en ecologie.

Podcasts met deskundigen

Het programma bestaat uit een aantal vooraf opgenomen interviews die als podcast te beluisteren zijn via je favoriete podcastapp. In de podcasts van Zeeuwse Zichtlijnen worden gerenommeerde gasten het hemd van het lijf gevraagd, naar hun visie over de toekomst van de Zeeuwse natuur en haar biodiversiteit. De eerste afleveringen zijn te beluisteren op:

1. ‘Zo werkt biodiversiteit’ – Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur Naturalis.
Hoe werkt biodiversiteit voor nu en in de toekomst volgens Koos Biesmeijer? Koos vertelt tijdens een wandeling door natuurgebied de Slikken van de Heen over de relatie tussen gebruikers van natuur- en landbouwgebieden.

2. ‘Bouwen met de natuur aan natuurlijke kustbescherming’ – Bas Bosje, Waterbouwkundige en hoofddocent universiteit Twente.
Hoe bouw je samen met de natuur aan natuurlijke kustbescherming en aan welke oplossingen voor de toekomst wordt door zijn onderzoeksteam gewerkt? Bas licht dit onderwerp toe tijdens een wandeling door natuurgebied Het verdronken land van Zuid-Beveland.

3. ‘De natuur is niet alleen van ons mensen’ – Jori Wolf, programmamanager Staatsbosbeheer en natuurfilosoof.
Hoe kun je kijken naar de natuur? Jori vertelt tijdens een wandeling in de Margarethapolder hoe je op verschillende manieren naar de natuur kunt kijken en hoe biodiversiteit bijdraagt aan het welzijn van ons allemaal. In deze podcast vertelt ze ook over een natuurinclusieve boer in de Margarethapolder, door natuurinclusieve landbouw wordt meer biodiversiteit gecombineerd met een rendabele bedrijfsvoering.

Fotobijschrift: Jori Wolf in gesprek

Meetup digitaal bijwonen en meepraten

Volgende week woensdag 12 januari 2022 om 19.30 uur organiseert ZMf een meetup bijeenkomst. Tijdens deze avond wordt nagepraat over de gesprekken in de podcasts, zal worden bekeken welke lessen er te leren zijn en wordt besproken hoe ermee verder kan worden gegaan. Iedereen kan meepraten en vragen stellen tijdens het digitale rondetafelgesprek. Elkaar scherp houden met vragen als: Wat kunnen we met de nieuwe inzichten en ideeën specifiek voor Zeeland? Het is een interactieve uitzending met verschillende gasten en je kunt online aansluiten om vragen te stellen of mee luisteren. De meetup is te volgen via een livestream.

Aanmelden en meer weten over Zeeuwse Zichtlijnen?

Iedereen kan zich gratis aanmelden voor de digitale meetup, dit kan via deze link. Wil je meer weten over Zeeuwse Zichtlijnen? Kijk dan op www.zmf.nl/zeeuwsezichtlijnen of neem contact op met Lindy Huibregtse, projectleider Zeeuwse Zichtlijnen via lhuibregse@zmf.nl of 0118-654180.

Update: de meetup kun je terugkijken op de site van Zmf via https://zmf.nl/project/zeeuwse-zichtlijnen-ecologie-in-zeeland/

Nog meer Zeeuwse podcasts

Hoe ziet het Zeeland van de toekomst eruit? Waar en hoe wonen, werken, recreëren en consumeren we met elkaar? En, van wie is Zeeland eigenlijk? De Provincie Zeeland is begonnen met een podcast-serie waarin dit onderwerp vanuit verschillende invalshoeken wordt besproken. Een podcast over de toekomst van Zeeland, de afleveringen Van wie is Zeeland is hier te beluisteren.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog