www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Update 3000-soortenjaar Grevelingen: voorjaar! We tikken de 1000 soorten aan!

23 april 2023 Merijn Loeve in Aan Zee

Aan het weer is het niet altijd te merken, maar het voorjaar is in volle gang! En dat is goed terug te zien op de site van het 3000-soortenjaar. Want begin april gingen we over de 1000 soorten. Naast de wintersoorten zie je nu ook diverse andere soorten, vooral veel soorten insecten en planten kwamen afgelopen anderhalve maand tevoorschijn. Keuzestress voor de onderwerpen van dit blog dus!

Wilde bijen

Met het beginnen van de bloei van diverse planten komen ook de eerste insecten op gang. Veel van deze insecten zijn gebonden aan deze bloeiende planten. Een goed voorbeeld hiervan zijn diverse soorten wilde bijen. Een van de eerste bijen die je kunt zien in het voorjaar is de grijze zandbij, welke bijvoorbeeld op de parkeerplaats van de Slikken van Flakkee in grote getale werd waargenomen. Dit komt omdat hier zand aanwezig is waarin de vrouwtjes nestholten graven en in de directe omgeving ook zoeken naar voedsel: bloeiende wilgen. Gelukkig hebben we deze combinatie van geschikt kaal zand en bloeiende wilgen op diverse plekken in de Grevelingen. Rondom deze soms massaal aanwezige grijze zandbij komen weer diverse andere soorten voor. Zo vonden we vorig jaar ook diverse zeldzame dageraadzandbijen bij de grijze zandbijen. Gelukkig werd deze ook dit jaar weer gevonden! Daarnaast zijn er diverse andere soorten die gebruik maken van de larven van de grijze zandbij, zoals de roodharige wespbij, het zandbijwaaiertje en de gewone oliekever. Mooie voorbeelden van hoe biodiversiteit werkt en hoe verschillende soorten van elkaar en van de omgeving afhankelijk zijn!

Grijze zandbij en roodharige wespbij

Nachtvlinders

Velen kennen vlinders vooral door bekende soorten dagvlinders zoals het koolwitje of de atalanta. Maar naast deze dagvlinders zijn er nog veel meer vlinders in Nederland dan je denkt: de nachtvlinders. Zo komen er in Nederland alleen al 2400 verschillende nachtvlinders voor! Een deel van deze nachtvlinders vliegt ook specifiek in het voorjaar. En gelukkig zijn er vrijwilligers die graag komen meehelpen met het in kaart brengen van deze soortgroep! Doormiddel van lichtopstellingen en zogenaamde LedEmmers van de Vlinderstichting hopen we een goed beeld te krijgen van de nachtvlinders in de Grevelingen. En het leuke aan deze nachtvlinders is dat ze ook afhankelijk zijn van specifieke planten. En door de gevarieerde begroeiing in de Grevelingen zien we ook diverse soorten nachtvlinders die bij deze planten horen. Een kleine selectie mooie  van vlinders die nu al gezien zijn zijn: kamperfoelie-uil, rozenspanner, ligusterblokspanner en de getekende rozenspanner. De laatste twee soorten zijn in Nederland zeer zeldzaam, bijzonder dat wij ze dus in het gebied hebben! En ook hier geldt dus weer: hoe meer wilde soorten planten, hoe meer biodiversiteit!

Getekende rozenspanner en ligusterblokspanner

Bloeiseizoen orchideeën

Een bijzondere familie planten in de Grevelingen zijn de orchideeën. En we goed bedeeld met deze soortgroep, er zijn maarliefst 13 soorten orchideeën bekend uit het gebied. Orchideeën stellen hoge eisen aan hun groeiplaats, ze leven vaak in symbiose met een schimmel (in de vorm van een mycorrhiza) waarmee ze voedingsstoffen uitwisselen. Daarnaast staan ze natuurlijk bekend om hun fantastische bloemen. En de wilde Nederlandse orchideeën doen niet onder voor hun tropische evenbeelden die in menige woonkamer zijn te vinden. De rozetten van sommige soorten als bijenorchis en herfstschroeforchis werden al in januari en februari gevonden, maar bloeiseizoen begint met de harlekijn en in het kielzog de brede orchis.  En vooral de harlekijn is bijzonder doordat deze in Nederland flink is afgenomen en op de rode lijst staat. Gelukkig hebben we nog een paar groeiplaatsen waar de soort volop staat in de Grevelingen. En zeg nou zelf, wat een bloemen!

Harlekijn

We zijn blij dat we nu al zo ver zijn, maar iedere hulp is welkom! Blijf al je waarnemingen invoeren en wees welkom in de Grevelingen!

reageren

geef een reactie

  • Gerhard Monkhorst
    24 april 2023 om 10:13

    Goed nieuws. Ik blijf genieten van de grevelingen en van de natuur.!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog