www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Zeldzame zandbij gevonden op Slikken van Flakkee

25 maart 2022 Merijn Loeve in Aan Zee

In de Grevelingen komen diverse soorten wilde bijen voor. Bij bijen denk je waarschijnlijk aan de bijenkasten waar honing vandaan komt. Maar naast die (gedomesticeerde) honingbij komen er in Nederland wel meer dan 300 soorten wilde bijen voor. En in de Grevelingen hebben we daar sinds dit voorjaar een nieuwe soort bij!

Die nieuwe bijensoort heeft ook een bijzondere naam: de dageraadzandbij. De zandbijen-familie kent veel soorten, waarvan de grijze zandbij een van de bekendere soorten is. Deze lijkt een beetje op de dageraadzandbij, alleen is de dageraadzandbij iets bruiner en meer behaard op het achterlijf. Daarnaast leeft de dageraadzandbij vaak gemengd met de grijze zandbij waar zo grote kolonies kunnen vormen. En dat was ook het geval op de Slikken van Flakkee. Deze plek is al jaren bekend vanwege de grote kolonies grijze zandbijen, en nu bleek hier dus ook de dageraadzandbij bij te zitten. Vooralsnog zijn er alleen nog maar waarnemingen bekend uit het Krammer-Volkerak, Tiengemeten en Zuid-Limburg. En nu ook in de Grevelingen dus!

Vrouwtje dageraadzandbij

Zandbijen zijn net zoals het grootste deel van de wilde bijen in Nederland solitair. Dat wil zeggen dat ze niet met zijn allen in een groot volk in een boomholte of bijenkast leven, maar allemaal afzonderlijk een nestje maken en hierin eieren leggen. Ze vormen echter wel kolonies, in het geval van de Slikken van Flakkee met honderden gaatjes in zanderige ondergronden. Het liefst op het zuiden natuurlijk, zodat het lekker warm wordt zo vroeg in de lente.

Want de lente is het moment om deze soort te kunnen vinden. De dageraadzandbij is een van de vroegst actieve bijen, vanaf eind februari. Om voldoende stuifmeel te kunnen verzamelen op deze korte dagen vliegen ze vanaf het ochtendgloren tot zonsondergang en daar komt dan ook de naam vandaan! Eind april verdwijnen de bijen weer en leven de larven de rest van het jaar tot het volgende voorjaar.

Mannetje dageraadzandbij

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog