www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Zeearend vestigt zich in Grevelingen

10 mei 2022 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee

Robuuste aaneengesloten natuur, rust en ruimte. Het klinkt on-Nederlands maar niets is minder waar. Deze omstandigheden zijn nog te vinden in de Grevelingen en dit maakt dat de zeearend zich heeft gevestigd in dit unieke natuurgebied. Na eerdere pogingen en blijvende spanning of het dit jaar gaat lukken, is nu een koppel zeearenden overgegaan tot broeden op de Slikken van Flakkee

Territorium
De zeearend heeft een kilometers groot territorium. Met een spanwijdte van meer dan 2 meter, de zeearend wordt niet voor niets ‘vliegende deur genoemd’, is het overbruggen van een aantal kilometers een peulenschil. Wanneer er in andere gebieden jongen worden geboren en opgroeien moeten deze naar verloop van tijd dan ook verhuizen naar een eigen territorium. In de Grevelingen was, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Krammer-Volkerak of Haringvliet, nog geen paar zeearenden gevestigd waardoor er ruimte was voor het koppel dat nu overgegaan is tot broeden op de Slikken van Flakkee. Hierbij is er ook een toppredator die het systeem van de Grevelingen compleet maakt.

Broeden
Na maandenlang bouwen, paren en opnieuw bouwen, omdat het nest uit de boom was gewaaid tijdens storm Eunice, zit het vrouwtje nu al enige tijd te broeden op het nest. Voor een jong koppel zijn deze vogels erg volhardend, wat blijkt uit de snelle opbouw van het uitgewaaide nest. Dit is erg bijzonder want er zijn veel voorbeelden van paren zeearenden die de broedpoging na dergelijke stormschade staken. We hebben goede hoop op een succesvol broedgeval en we kijken dan ook erg uit naar het moment dat de we kunnen bevestigen dat er jongen zijn.

Bescherming en verstoring
De zeearenden zijn erg verstoringsgevoelig. Bij de minste invloed van bijvoorbeeld wandelaars of andere indringers vluchten ze en kan daarmee de broedpoging mislukken. Om verstoring te voorkomen heeft Staatsbosbeheer de wandelpaden in de nabijheid van het nest afgesloten en de wandelroute omgelegd. Ook is een parkeerplaats afgesloten om verstoring te voorkomen. Vanaf de nabijgelegen weg, dijk en fietspad is het nest goed te bewonderen en zijn de zeearenden met een verrekijker goed te zien. Om de rust te waarborgen wordt er toezicht gehouden door middel van surveillance en cameratoezicht. Er wordt handhavend opgetreden tegen betreding en verstoring.

Omleiding oranje route Slikken van Flakkee

Kraamperiode
Binnen enkele weken verwachten we te kunnen melden of er één of meer kuikens uit de eieren zijn gekomen. Hierna begint de gebruikelijke kraamtijd waarin de ouders de kuikens verzorgen en voeden op het nest. Wanneer de kuikens groot genoeg zijn om uit te vliegen zullen ze begin nog begeleid worden door de volwassen dieren. Boswachters van Staatsbosbeheer en leden van de Werkgroep Zeearenden in Nederland houden het broedpaar de komende tijd goed in de gaten.

We hopen jullie binnenkort op de blog op de hoogte te kunnen brengen van het succes!

reageren

geef een reactie

 • Frits Bovenberg
  16 mei 2022 om 11:48

  @Piet, Gisterenavond 21:00 even gekeken. Zag niets. Vanmorgen om 10:30 weer gekeken. Moeder is duidelijk te zien. En heel bewegelijk op het nest. En een buurtgenoot kon melden dat ze vanmorgen een kleine gele snavel boven het nest uit zag steken. Beschuit met muisjes? ;-))

 • Paul Harts
  10 mei 2022 om 14:29

  Spannend!
  En schitterende vogels. Dank voor de update.

 • Jan van der Linden
  10 mei 2022 om 13:42

  Mooi, Piet. Mooie foto’s ook. Nu nog jongen en we zijn helemaal gelukkig!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog