www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Uitnodiging informatieavond boswerkzaamheden Ruurlo

8 juni 2018 Boswachter Erik de Bruijn in Achterhoek

Staatsbosbeheer verzorgt donderdagavond 14 juni 2018 een informatieavond omtrent boswerkzaamheden in boswachterij Ruurlo. De avond is bedoeld voor alle geïnteresseerden in boswachterij Ruurlo en voor mensen die meer willen weten over de visie van Staatsbosbeheer op bosbeheer. De informatieavond word kosteloos aangeboden en u hoeft zich niet vooraf aan te melden.
Vanaf 19:15 staat koffie of thee voor u klaar in Café-Restaurant De Keizerskroon te Ruurlo.

Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie een van de functies van Boswachterij Ruurlo, die Staatsbosbeheer als doelstelling heeft. Een keer in de twee jaar vinden er boswerkzaamheden in Boswachterij Ruurlo plaats waarbij hout geoogst wordt. Omdat boswachterij Ruurlo veel omwonenden, betrokkenen en recreanten kent, wil Staatsbosbeheer u graag informeren over deze werkzaamheden. Ook wil Staatsbosbeheer u inzicht geven over haar landelijke visie op bosbeheer. Daarom geeft Harrie Hekhuis, afdelingshoofd Beheer en Productie van Staatsbosbeheer een presentatie over de bosvisie van Staatsbosbeheer. Vervolgens kunt u in gesprek met verschillende boswachters uit de Achterhoek. Er zal voldoende ruimte zijn voor vragen en discussie.

Duurzaam bosbeheer

Houtoogst vindt plaats door dunning en verjonging. In boswachterij Ruurlo wordt gedund en verjongd. Bij dunning worden bomen weggehaald om de anderen meer ruimt te geven om goed verder te groeien. Bij verjonging worden grotere open plekken gemaakt. Soms planten we daar nieuwe bomen maar meestal valt er voldoende zaad op de bodem dat spontaan kan ontkiemen. Dat heet natuurlijke verjonging. Voor kwaliteitshout treffen wij regelmatig maatregelen in het bos. Rechte bomen zijn bijvoorbeeld het meest geschikt om planken van te zagen. Door maatregelen te treffen  kunnen ook toekomstige generaties hout als hernieuwbare grondstof blijven gebruiken. De opbrengst van houtverkoop vloeit terug in het beheer van de natuurgebieden die Staatsbosbeheer landelijk onder zich heeft.

Werkzaamheden

Wij zijn jaarrond aan het werk in het bos. Van het zetten van stippen, het inventariseren van dieren tot de houtoogst zelf. Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst worden. Bomen krijgen een gekleurde stip of streep, het zogenaamde blessen. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine, een ‘harvester’. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen. De paden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden zijn door het zware werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk hersteld. Dit gebeurt als het zware werkverkeer vertrokken is, in een periode dat de paden goed droog zijn. In regenachtige periodes kan dit herstelwerk even op zich laten wachten omdat dit dan geen goed resultaat oplevert.

Zorgvuldig vakmanschap

Staatsbosbeheer gaat zorgvuldig om met plant en dier. Dat betekent dat voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld dassenburchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. Als deze aangetroffen worden, zullen we maatregelen nemen om ze te beschermen. We doen dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. Ook wordt er niet meer geoogst dan er bijgroeit. De bossen van Staatsbosbeheer zijn FSC®- gecertificeerd. https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/dossiers/bos-en-hout/visie-en-beleid

 

Ik hoop u allen te treffen aankomende donderdag 14 juni om 19:15 in de Keizerskroon te Ruurlo.

Met vriendelijke groet,

Erik de Bruijn

Boswachter Publiek

reageren

geef een reactie

 • maillinh
  15 januari 2019 om 05:07

  I found a lot of information here to create this actually best for all newbie here. Thank you for this information.

  Fleeing The Complex

  • James Palmateer
   23 april 2021 om 08:52

   thanks for the details.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog