www.boswachtersblog.nl/ Ameland

De uitslag is binnen, resultaat een hoop konijnen

14 september 2012 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland
Janny houdt de aantallen goed bij

In het schijnsel van de autolampen zijn vorige week de konijnen geteld door Lex en Jan en Janny Ruygh, twee vrijwilligers die al vele jaren hun bijdrage leveren aan deze telling. In het voor- en najaar worden de konijnen drie avonden achtereen  geteld.

Waarom doen ze dat? Op deze manier kan het jaarlijkse verloop van de konijnenstand goed in de gaten gehouden worden.  Of zoals Lex het zegt ‘er kan een trend gezet worden’. Er worden drie avonden geteld zodat er een goed gemiddeld beeld ontstaat. Het kan  voorkomen, dat net voordat de tellers langskomen de konijnen zijn verstoord door een verlate fietser of een grote groep avondwandelaars, zoals dit jaar het geval was.  Om de omstandigheden zo gelijk mogelijk te houden wordt er altijd geteld vanuit dezelfde auto, op hetzelfde tijdstip, met dezelfde snelheid gereden en dezelfde manier van tellen wordt gehanteerd. Alles wat in het schijnsel van de lampen te zien is wordt geteld.

Konijnen zijn één van onze natuurlijke begrazers, zij zorgen er voor dat de duinen niet te veel vergrassen en dat de vegetatie kort blijft. Hierdoor krijgen andere duinplanten ook weer een kans om te vestigen. Ook het graven van holen geeft weer kleine zandverstuivingen waardoor de vegetatie nog gevarieerder wordt. Bergeeenden en tapuiten  gebruiken vaak de verlaten holen als broedplaats. Ook roofvogels profiteren van een goede konijnenstand.

Het resultaat is van afgelopen telling is dat de trend lijkt te stijgen over het gehele eiland gezien. Er is wel een verschil in aantallen tussen het oostelijke gedeelte van het eiland met het westelijke gedeelte. Aan de oostkant huppelen er meer van die kleine viervoeters rond.

Natuurlijk is het tellen een serieuze aangelegenheid, maar op de laatste avond werden de tellers aan het einde van de rit door wel heel bijzondere konijnen opgewacht. We zijn benieuwd of deze konijnen zich ook in het komend voorjaar laten zien.

een nieuw konijnenras?
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog