www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Kerstgroen bij de Feugelpôlle

20 september 2012 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Deze week zijn de werkzaamheden bij de Feugelpôlle flink opgeschoten. Het geraamte voor de rijshoutendam is volledig geplaatst. Al met al is er een palenrij neergezet van ongeveer 1100 meter. Dat heeft ook wel weer mooie plaatjes opgeleverd. Het inslaan van de palen kostte wel wat meer moeite, dit omdat de ondergrond behoorlijk hard is. Maar voor de aannemer gaf dat weinig problemen.

De volgende stap is om het houten geraamte te vullen met vulhout. Dit hout heeft veel weg van kerstgroen. Dat klopt ook wel, want er worden takken van de spar gebruikt. De takken zijn samen gebonden en worden per bundel tussen de palen gedrukt. Flink aanstampen en de rijshoutendam is bijna klaar. Natuurlijk moet het geheel nog vastgezet worden met draad, zodat het hout niet met de eerste de beste storm of hoog water wordt meegevoerd. Ook wordt er nog zand tegen de dam opgebracht om er zeker van te zijn dat er geen extra stroomgaten ontstaan en het water de dam gaat ondermijnen. Dat de dam functioneel is, is direct te zien zodra het water opkomt. De stroming wordt er deels uit gehaald en de golfslag is ook veel minder. Al met al is het bedoeling om het slib en zand wat in het water mee gevoerd wordt in te vangen en zo de kwelder te voorzien van meer materiaal.

Deze week zullen de werkzaamheden zo goed als afgerond worden. Volgende week zullen er nog wat herstelwerkzaamheden aan aan de reeds bestaande rijshoutendam worden gepleegd. Daarna is het mechanische ‘geweld’ afgelopen en laten we de kwelder weer over aan de getijden. Natuurlijk hopen we dat het klimaatbuffer project Zuidwest Ameland succesvol is, we houden het goed in de gaten en de tijd zal het uitwijzen![slideshow]

reageren

geef een reactie

  • Project klimaatbuffer Feugelpôlle in beeld gebracht | Staatsbosbeheer Ameland
    4 december 2014 om 15:56

    […] 3) Eerste resultaten, “De schelpen doen hun werk al“ 4) Uitvoering tweede fase, “Kerstgroen bij de Feugelpôlle“ 5) Kennisuitwisseling, “Een veldwerkplaats bij de Feugelpôlle“ 6) […]

  • Project klimaatbuffer Feugelpôlle in beeld gebracht | Staatsbosbeheer Ameland
    4 december 2014 om 15:56

    […] 3) Eerste resultaten, “De schelpen doen hun werk al“ 4) Uitvoering tweede fase, “Kerstgroen bij de Feugelpôlle“ 5) Kennisuitwisseling, “Een veldwerkplaats bij de Feugelpôlle“ 6) […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog