www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Waar zullen ze het over hebben

5 oktober 2012 Boswachter Joeri Lamers in Ameland

[slideshow]

De rust is weder gekeerd op ons eiland, vakantiegangers zijn naar huis en weer aan het werk gegaan. De  meeste eilanders gaan nu naar hun welverdiende vakantie bestemming toe. Nu de drukte voorbij is hebben inwoners van het eiland, die niet met vakantie gaan, tijd om hun sociale contacten te verstevigen. Zo ook deze wijze uil, hij zit met meerdere uilen in een boom. Waar zullen ze het over hebben. Is het een vergadering? Of is het een gezellige bijeenkomst en heeft men het over de gebeurtenissen van het afgelopen seizoen.

Als de herfst begint ziet men vaak dat ransuilen elkaar opzoeken om gezamenlijk de dag door te brengen in één of twee bomen, dicht bij elkaar. Zo’n plaats noemt men een roestplaats. Meestal brengen ze zo’n dag sluimerend door, maar bij onraad gaan de oortjes omhoog en als het te gevaarlijk wordt vliegen ze naar een andere boom toe, ze willen rust.             

Het aantal uilen die zo’n roestplaats bezoeken kan gedurende de winter flink oplopen. Op Ameland hebben we wel eens een roestplaats met 30 uilen gevonden. Als je in het bos loopt en je komt bij een plek waar op de grond allemaal braakballen liggen, sta je onder een boom waar uilen gezamenlijk roesten. Vaak moet je eerst goed in de toppen van de bomen kijken, maar als je eenmaal één ontdekt heb zul je al gauw meerder exemplaren ontdekken. Het is ook wel eens leuk om meerder braakballen mee naar huis te nemen en deze uit te pluizen, je kan van alles tegenkomen, van muizenschedels tot pootjes van vogeltjes.

reageren

geef een reactie

 • Joeri Staatsbosbeheer
  8 oktober 2012 om 09:24

  Kwam hier op Terschelling ook 2 ransuilen tegen in eht Hoornerbos. Heb een vermoeden waar ze ongeveer moeten zitten. Ben nog op zoek.

  Dit bericht is trouwens niet door mij geschreven, maar door Lex Varkevisser die wel op Ameland werkt 🙂

 • Sandra dieLimburgse
  5 oktober 2012 om 13:21

  Hier in het Sittardse hebben we ook zo’n roestplek … In de winter 2010/2011 werden er zelfs 55 ransuilen geteld in 2 hoge coniferen. Afgelopen winter waren het er maar 19.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog