www.boswachtersblog.nl/ Ameland

DAGVLINDERS

15 augustus 2013 staatsbosbeheerwadden in Ameland

Afgelopen 2 weken was het ideaal weer om vlinders te bekijken. Vele soorten dagvlinders kwamen eindelijk met het mooie weer tevoorschijn. Het was een explosie van aantallen en soorten, zo zag je de ene week niets en de week daarna honderden.

Je ziet zowel dag- als nachtvlinders. Wat is nu het verschil?
Enkele duidelijke verschillen zijn:
Dagvlinders : op het uiteinde van de voelsprieten zit een knopje, vleugels worden niet opgevouwen en vleugels zijn vaak bontgekleurd.

Nachtvlinders: op het uiteinde van de voelsprieten zit een soort platte antenne, vleugels worden in ruststand opgevouwen en
hebben een schutkleur.

Soorten dagvlinders die je momenteel volop kan zien zijn kommavlinder, heivlinder, distelvlinder, groot koolwitje, klein geaderd koolwitje, icarusblauwtje, hooibeestje, bruin zandoogje, dagpauwoog, zwartsprietdikkopje, kleine vuurvlinder, bont zandoogje, atalanta en gehakkelde aurelia.

Het is heel leuk om naar vlinders te kijken. Waar kan je ze tegenkomen? Nou eigenlijk overal waar nectarplanten aanwezig zijn, sloten, bloemrijke weilanden, bloeiende heidevelden en bloemrijke wegbermen.

Vlinders geven ook aan welke soorten planten er op dat ogenblik bloeien. Daarom heeft Staatsbosbeheer in hun terreinen een viertal vlinderroutes lopen, die wekelijks gelopen wordt door vrijwilligers, indien de weersomstandigheden het toelaten, immers bij regen of harde wind laten ze zich uiteraard niet zien. Op deze manier kunnen wij onze vegetatie en dagvlinders op een snelle manier volgen. Een vlinderroute wordt één keer in de week gelopen door een vrijwilliger. De vlinderroute is 1 kilometer lang en is verdeeld in vakken van 50 meter lang. Het inventariseren is heel eenvoudig. Je loopt op normale snelheid en kijkt 5 meter vooruit en 2,5 meter opzij, alles wat je telt aan dagvlinders noteer je op een speciaal telformulier. Zo’n telling van een vlinderroute duurt hooguit een uur.

Heeft u ook belangstelling om op één van de vier vlinderroutes te tellen, kunt u bellen naar ons kantoor 0519-542600 voor informatie.

reageren

geef een reactie

 • Digitale camera kopen
  18 augustus 2013 om 15:56

  Ik ben het met remi eens, hele goede foto’s. Deze hele site zit vol met prachtige foto’s en de artikeltjes zijn altijd weer leuk om te lezen op een zondagmiddag. Lekker.

  Bert, Amsterdam

  • Marjan Staatsbosbeheer
   19 augustus 2013 om 08:05

   dank je wel voor de complimenten

 • Remi Hougee
  15 augustus 2013 om 11:05

  Mooie foto’s!!! En ook zo goed in een slideshow gezet 😉 !!

  gr remi

  • Marjan Staatsbosbeheer
   19 augustus 2013 om 08:05

   samen komen we er wel uit

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog