www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Amelandse Grote Stern maakt kilometers

14 januari 2014 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Dat Grote Sterns grote afstanden kunnen vliegen was wel bekend. Ook de sterns die op Ameland gebroed hebben doen dat. Dat is natuurlijk bijzonder, maar als je nu werkelijk te horen krijgt dat het een dier betreft, die hier uit het ei is gekropen en vervolgens is waargenomen in Namibië, Afrika dan word je daar blij van.

Indien de omstandigheden het toelaten proberen we sinds een paar jaar, jaarlijks een aantal jonge Grote Sterns te voorzien van een ring. Ineen zeer korte tijd vangen we dan een aantal jongen om de verstoring zo laag mogelijk te houden. Er wordt dan tevens een notitie gemaakt van het gewicht en de vleugellengte. Op deze wijze krijgen we meer inzicht in de ontwikkeling van de vogels en waar ze allemaal naar toevliegen. Dit laatste is natuurlijk afhankelijk van de terugmeldingen waar de dieren gespot worden. Dit jaar was het dan raak, een terugmelding vanuit Namibië! Daar heeft de vogel waarschijnlijk overwintert. De gespotte Grote Stern is geringd in juni 2013.  Al met al heeft deze vogel een afstand afgelegd van meer dan 10.000 kilometer. Via afstandmeten.org geeft de directe route over land al meer dan 8500 kilometer aan. Aangezien deze vogels vaak de kustlijn volgen zal de afstand ook zeker meer zijn. Nu komend voorjaar goed speuren of deze Grote Stern voor het broedseizoen weer terugkomt naar Ameland. Dan heeft het dier meer dan 20.000 kilometers in één jaar gevlogen. Doe dat maar eens na![slideshow]

reageren

geef een reactie

  • Dutch Sandwich tern, Ameland to Namibia migration | Dear Kitty. Some blog
    14 januari 2014 om 15:33

    […] warden on Ameland island in the Netherlands, reports that in June 2013 a Sandwich tern was ringed at a nesting colony on the […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog