www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Uil zoekt vrouw!

4 februari 2014 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Op Ameland kennen we de ransuil, de kerkuil en de velduil. Al deze soorten zijn bekenden op het eiland. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld veel velduilen waar te nemen in de buurt van het groene strand en de kwelder. Het mooie van deze uil is dat deze zich ook overdag laat zien.

Maar al meer dan een jaar is er ook een bosuil op het eiland. En dat is nieuw voor Ameland. Het dier houdt zich op in het Kwekerijbos bij Nes. Helaas hebben we de uil tot nu toe alleen nog maar als schim gespot. Maar dat het een bosuil is, dat kan niet missen, gezien het geluid dat het produceert, want die horen we regelmatig. Met name op wat windstille avonden en nachten laat de uil zich horen. Het roepen van de bosuil heeft iets mysterieus en wordt ook vaak gebruikt als achtergrond geluid bij enge films. Als de uil dat eens wist! Want zo is het geluid helemaal niet bedoeld. Het enige wat deze uil wil, is een levenspartner. Eigenlijk uil zoekt vrouw!

reageren

geef een reactie

 • Maarten Jansen
  8 februari 2014 om 17:04

  Leuk nieuws! De Velduil is voor mij een typische Ameland vogel en voor mij een van de mooiste broedvogels van Nederland. Ik ga nu vaak vogels kijken hier in de Onlanden (Drenthe) en ik word wel redelijk verwend met de Blauwe Kiekendieven die hier nu in het moeras overwinteren, maar een Velduil hebben we hier maar sporadisch. Des te meer reden om gauw voor het seizoen weer naar Ameland te gaan om de Velduil en de andere uilen te bekijken en te beluisteren.

  Ik ben ook heel benieuwd of de afplagmaatregelen bij Ballum een effect hebben op de flora en de stand van bijvoorbeeld de Tapuit. Ik heb ook gelezen dat de extensieve begrazing op Terschelling het laatste jaar een positief effect gehad op het broedsucces van de Tapuit aldaar; hoe zit dat op Ameland?

 • Thijs en Alina Jaspers
  5 februari 2014 om 11:17

  Geweldig! We hebben vorig jaar een uil bij onze tent(velduil) gehad, zou het hem zijn?

 • First ever tawny owl on Ameland island | Dear Kitty. Some blog
  4 februari 2014 om 22:42

  […] warden on Ameland in the Netherlands, writes that three owl species already have long histories on the island: short-eared owl, long-eared owl, […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog