www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Voorjaarsschoonmaak op kwelder en strand

7 maart 2014 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Het voorjaar kondigt zich aan. De vogels zijn actief, roepen om aandacht bij hun aanstaande partners, slepen al met nestmaterialen. Zij zijn druk bezig om zich voor te bereiden op de lente. Het eerste kievietsei is in Friesland al gevonden. Het lijkt wel of de vogels de mensen uit de huizen roepen. De dagen beginnen te lengen en de zon krijgt steeds meer kracht. Heerlijk buiten zijn en de zonnestralen op de huid te voelen. Hoogste tijd om de omgeving op te ruimen, de grote schoonmaak kan beginnen.

Eigenlijk was deze schoonmaak al twee weken eerder begonnen. De milieujutters waren weer actief op het eiland. Samen met de juttersvereniging hebben zij weer een deel van het eiland ontdaan van veel rotzooi en afval. Dit jaar lag, er met name door afgelopen decemberstorm, heel veel rotzooi. De teller stond na één week jutten op meer dan 3000 kilo verzameld afval. Echt geweldig! Ook de kwelder, de Feugelpôlle, hebben ze onder handen genomen. Zo rond de 300 à 400 kilo hebben de milieujutters daar verzameld. Dat is mooi zodat het potentiële broedbiotoop voor onder andere Grote sterns weer enigzins is ontdaan van rotzooi. Dat moet toch wel een trigger zijn voor de vogels om er weer te gaan zitten broeden. Er gaat toch niks boven een opgeruimd, schoon ‘huis’. Hieronder een kleine impressie van de schoonmaak. [slideshow]

Het begin is er, maar er blijft helaas nog altijd veel liggen en aanspoelen. Aankomend weekend zal ook de Wildbeheereenheid Ameland haar handen uit de mouwen steken om nog een deel van de Hôn en het Oerd te ondoen van rotzooi!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog