www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Stralend sterretjesmos

30 maart 2014 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Een aantal dagen mooi weer heeft direct effect op de natuur. Door de hogere temperaturen gaan de voorjaarsbloemen bloeien en de knoppen aan de bomen beginnen uit te lopen. Maar sommige planten vinden die droogte weer niet fijn. Ze passen zich aan omdat er te weinig vocht in hun omgeving is. Dat zie je bijvoorbeeld bij het sterretjesmos, ook wel haarmos genoemd. Je vindt dit mos overal, het voelt zich bijna overal thuis, naaldbossen, moerassen en vochtige heide.

Is de omgeving te droog dan zie je een bruine mat van mos, de blaadjes gaan tegen de stengel staan. Zodra het vochtig wordt gaan de blaadjes van de stengel staan en vormt het een mooi sterretje. Het mos straalt als een ster. Op deze manier kan het mos een langere periode van droogte gemakkelijk overleven.

Het leuke is dat je het zelf kunt uit proberen. In de tuin is vaak ook sterretjemos aanwezig. Zie je een bruine mosachtige plek giet er dan eens water overheen. En binnen twee minuten straalt het mos. [slideshow]

reageren

geef een reactie

 • Thijs en Alina Jaspers
  31 maart 2014 om 14:30

  Dag Marjan, wauw, wat een prachtige beelden, krijg heimwee, nog even….. Groeten aan allen!

 • Hans Hoogendijk
  30 maart 2014 om 17:29

  HOI Marjan, Heel leerzaam die sterretjesmosact. Bedankt. Overigens is de grote Stern er nu wel of niet? Vandaag er weer langs gefietst, maar niet gezien terwijl een Holummer mij verzekerde dat hij/zij er al weer is. gr Hans Hoogendijk Hollum

  • Marjan Staatsbosbeheer
   31 maart 2014 om 11:18

   Dag Hans,
   De grote sterns zijn er wel degelijk. ze zijn wel ergonrustig dus het an zijn dat ze af en toe gevlogen zijn.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog