www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Paaltjeswandelingen in de metamorfose

15 juli 2014 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Vorige week is het eerste exemplaar van het wandelboekje “Wandelen op Ameland” overhandigd aan de burgemeester van Ameland, Albert de Hoop door Herman Brink, districtshoofd Friese Wadden Staatsbosbeheer. Dit alles vond plaats in het Natuurcentrum. Een officieel moment waarbij we lieten zien dat de bestaande wandelroutes weer in een nieuw jasje zijn gestoken. Eén van deze routes, speciaal voor ouders met kinderen, start bij het Natuurcentrum en heet nu het ‘Paddenpad’. Dit pad gaat door het Nesserbos en de Vleijen en is opgesierd met prachtige houtsculpturen van  rugstreeppadden, gemaakt door collega Pieter Schaper uit Vlieland.

In het boekje zijn een 8-tal paaltjeswandelingen beschreven zowel in de  terreinen van Staatbosbeheer, maar ook van Rijkswaterstaat en it Fryske Gea. Een wandeling met behulp van een kaart is ook een mogelijkheid, maar ook een tweetal bijzondere wandelingen worden beschreven. De paaltjes van de wandelingen zijn in de terreinen overal gelijk. De richting wordt aangegeven met pictogrammen. Op sommige paaltjes staat een nummer vermeld, die correspondeert met het nummer in het boekje alwaar dan een leuke wetenswaardigheid staat vermeld over de plek waar u zich dan bevindt. Naast deze wetenswaardigheden is het boekje ook een leuk naslagwerk met interessante cultuurhistorische feiten en natuur informatie over Ameland. Kortom een ‘must have’ voor elke Ameland liefhebber.

Op dit moment worden de oude wandelpaaltjes nog allemaal verwijderd zodat alle paaltjeswandelingen weer hetzelfde er uitzien. In het najaar zullen een aantal paaltjes en bankjes voorzien gaan worden met een 1-1-2 marker grid, zodat ook de veiligheid in de terreinen nog meer gewaarborgd is.

In november 2013 berichtten we al dat we samen met het Natuurcentrum meer verbinding willen maken tussen binnen en buiten het centrum. Dit willen we bereiken door de bezoekers van het Natuurcentrum nog meer enthousiast te maken voor wandelingen in de natuur en andersom. En met hulp van VVV Ameland is het wandelboekje nu gerealiseerd en de eerste stap in dit proces is gemaakt.

Het boekje is te verkrijgen bij VVV Ameland en het kantoor van Staatsbosbeheer Ameland(€6,50 per boekje). Hieronder een impressie van het plaatsen van de borden, palen, padden, de overhandiging en de opening. [slideshow]

 

reageren

geef een reactie

  • Ciska van Geer
    6 december 2021 om 10:05

    In het Nesserbos, Ameland hingen zomer 2021 een aantal nestkastjes van een bijzonder ontwerp en met letters erop. Wie heeft deze opgehangen en nestelen daar vogels in?

  • Avontuurlijke uitbreiding Natuurcentrum Ameland | Staatsbosbeheer Ameland
    17 augustus 2015 om 17:26

    […] jaar kwam er door samenwerking tussen de verschillende partijen ook al een nieuw wandelroutenetwerk op het eiland tot […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog