www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Dagvlinders in het vroege voorjaar

25 maart 2015 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Een oplettend oog heeft dit voorjaar waarschijnlijk al een dagvlinder waargenomen. Op een zonnige voorjaarsdag, ergens lekker uit de wind heb je kans om de eerste dagvlinders te spotten. Het gaat hier om de Kleine Vos, Dagpauwoog, Gehakkelde Aurelia, Citroenvlinder en de Atalanta. Deze vlindersoorten overwinteren als vlinder (imago) op droge koele plekken zoals schuren, zolders en bunkers. Dit in tegenstelling tot andere vlindersoorten welke als cocon of ei overwinteren. Deze soorten zullen voordat ze een vlinder zijn eerst nog verschillende stadia moeten doorstaan. Daardoor verschijnen deze pas later in het seizoen.

Ook is het opletten geblazen naar de Oostelijke Vos. Deze zeer zeldzame soort is in 2014 voor het eerst in Nederland gevonden op veel verschillende locaties door het gehele land. Opvallend is dat deze Oostelijke Vossen ook zijn gaan overwinteren in Nederland. Een gevolg is dat deze soort ook wordt waargenomen in het voorjaar van 2015. De Oostelijke vos lijkt sterk op de minder zeldzame Grote Vos en de algemene Kleine Vos. Een belangrijk kenmerk zijn de lichte poten. Op de bovenvleugels zitten bij de Oostelijke Vos vier zwarte stippen (Grote Vos ook!) en bij de Kleine Vos maar drie. Dit kenmerk is weergegeven op de foto hieronder.

Tekst: Robert Pater

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog