www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Grasmaaier zoekt nieuwe baas

6 oktober 2015 Robert Pater in Ameland

Op Ameland lopen in verschillende gebieden ‘natuurlijke grasmaaiers’ rond in de vorm van schapen, koeien en paarden. Deze dieren zorgen er onder andere voor dat het landschap open blijft. De koeien en paarden zijn dieren van pachters en de (Soay)schapen zijn van Staatsbosbeheer. Deze schapen zijn behoorlijk zelfredzaam. Ze lammeren zelf af en we hoeven ze niet te scheren of de hoeven te bekappen. Tevens zijn ze behoorlijk wintervast waardoor ze het gehele jaar rond in ons terrein te vinden zijn. Wel zijn we verplicht de schapen te voorzien van een oornummer zodat deze geregistreerd zijn als vee. Ook krijgen de schapen jaarlijks een behandeling tegen Leverbot en maag/darm wormen zodat ze gezond blijven. Onze schapen zijn over het algemeen schuw voor de mens en dat willen we graag zo houden. Het is daarom niet toegestaan het vee te voeren.

In het voorjaar verschijnen er vanzelfsprekend lammetjes. Deze lammetjes redden het prima samen met hun moeder. Het komt regelmatig voor dat het lam ergens alleen ligt en dat de moeder er niet bij is. Dat is totaal geen probleem en de moeder komt ook gewoon weer terug. Daarom is het belangrijk dat de lammetjes niet worden aangeraakt of erger, worden meegenomen.

Dit laatste is afgelopen voorjaar wel voorgevallen. Dit lam (een rammetje) is liefdevol opgegroeid bij een manege en is volledig gewend geraakt aan mensen. Vervolgens is deze ram weer losgelaten in ons terrein. Omdat hij gewend is aan mensen mengt hij zich niet met de kudde ‘wilde schapen’ maar loopt hij achter recreanten aan. Dit wordt niet altijd op prijs gesteld. Kortom, dit beestje past niet in één van onze terreinen. Daarom zijn we opzoek naar een nieuw baasje op Ameland voor deze lieve ram. Voor meer informatie kunt u bellen met Robert Pater, telefoon: 06-13207131 [slide]

Ram zoekt een nieuw huis
Ram zoekt een nieuw huis
reageren

geef een reactie

  • Marlon
    13 oktober 2015 om 17:28

    Geen fijne ram, hij belaagd je en bokt tegen je benen!
    Dit dier kan hier niet blijven staan of het terrein moet afgesloten worden voor recreanten.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog