www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Smikkelen en smullen met Soay

11 december 2015 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Afgelopen donderdag heeft Staatsbosbeheer een geslaagde proeverij van Soay lamsvlees georganiseerd. Een groep enthousiaste genodigden werden letterlijk ingezet als proefkonijn. Ook oud opzichter Trino van der Geest was onder de genodigden. Hij heeft 25 jaar geleden de eerste Soay schapen naar Ameland gebracht, die vervolgens op Roosduinen zijn uitgezet.

Inmiddels hebben we kuddes op Roosduinen en Jan Roepeheide, deze breiden zich elk jaar langzaam uit. Vorig jaar hebben we het aantal schapen flink teruggebracht door dieren naar Vlieland te brengen. Een te groot aantal dieren in de duinen zorgt voor een te hoge begrazingsdruk, waardoor de gewenste vegetatieontwikkeling juist teniet wordt gedaan. Het ligt voor de hand om een deel van de kudde te vangen en te verkopen.

Ameland kent de wereld aan smakelijke Amelander producten, waaronder ook lamsvlees. Maar vlees van het Soay lam staat nog niet in dit rijtje.Samen met de restaurants Paal 13, Nobel, ’t Koaikers Huus en de Griffel vinden wij het een mooier idee om te kijken of we het Amelander Soay schaap op het menu kunnen zetten. Ook Slijterij de Jong vond het een leuk initiatief. Ze hebben een aantal flessen duindoorn likeur aan de restaurants geschonken, die gebruikt is in een deel van de gerechten. De afgelopen dagen hebben de restaurants hard gewerkt om de culinaire hoogstandjes te kunnen presenteren tijdens de proeverij.

De hapjes vonden gretig aftrek en vergezeld met een heerlijk glas wijn was de proeverij een smakelijk succes. Positieve en lovende reacties. Een compliment voor de koks! Voor ons een reden om het verder te ontwikkelen. Het zal niet altijd vanzelfsprekend zijn om dit lamsvlees om de menukaart te krijgen. Het blijft voornamelijk een exclusief product omdat de dieren zich niet altijd even makkelijk laten vangen.  [slideshow]

reageren

geef een reactie

  • Rob QUartel
    30 augustus 2019 om 20:17

    Zijn er nu nog soays in de roosduinen?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog