www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Er hangt liefde in de lucht

30 april 2016 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Het mag dan wel koud zijn, de biologische klok van de vogels gaat gewoon door. De eerste kieviten zijn al uit het ei gekropen, de crèches van de grauwe ganzen worden steeds groter. Maar zo ver is het op de Feugelpôlle nog niet. De Grote Sterns en de kokmeeuwen zijn weer in grote getale gearriveerd bij de kwelder, op zoek naar de beste nestlocatie en daarbij sloven ze zich enorm uit. Er hangt letterlijk liefde in de lucht.

Grote stern met vis
Grote stern met vis

Ze maken wel met veel kabaal duidelijk dat ze elkaar leuk vinden. Menig grote stern vliegt er rond met een spiering in de bek om zijn partner maar te ‘pleasen’. Het mannetje biedt het visje aan en het vrouwtje gaat soms als een kind bedelen om het voer. Ook probeert het mannetje zijn partner te lokken naar de juiste nestlocatie. Het om elkaar heen draaien geeft ook mooie beelden. Deze gedragingen vallen allemaal onder de noemer baltsen. Is het vrouwtje eenmaal gevallen voor deze charmes, dan mag het mannetje met haar paren. Maar daarmee is het mannetje er nog niet. Hij zal nog regelmatig het vrouwtje moeten overtuigen door haar voldoende visjes te geven. Op deze manier laat het mannetje zien dat hij de perfecte partner is voor haar en uiteindelijk zal deze liefde beloond worden met jongen die ze dan samen zullen groot brengen.

Deze mooie taferelen zijn prima waar te nemen vanaf het Waddenbalkon bij de Pietje Miedenweg. En zeker met een verrekijker of telescoop!

reageren

geef een reactie

  • Birds of Ameland island | Dear Kitty. Some blog
    30 april 2016 om 15:05

    […] has been erosion, making the Feugelpôlle smaller. Work has been done to stop […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog