www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Vleermuizen, de vergeten heersers van het donker

17 mei 2016 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Regelmatig mag Staatsbosbeheer Ameland stagiaires begroeten. Dit keer is Adam van Kuik, student bij Helicon MBO Geldermalsen, degene die ons een aantal weken heeft versterkt. Naast het schrijven van een beheer- en onderhoudsplan over rasters, heeft hij zich ook verdiept in de vleermuizen. De verdieping van Adam heeft bijgedragen aan een leuk verhaal over deze dieren, die we je niet willen onthouden.

Hoewel het luchtruim van Ameland en het waddengebied onbetwistbaar onder de heerschappij van de vogels valt, zijn zij zeker niet de enige organismen die hier een plek voor zichzelf claimen. Ook vleermuizen, de vergeten heersers van het nachtruim, hebben zich hier weten te vestigen. Vanaf het voorjaar tot en met de herfst zijn ze ’s avonds tot in de vroege ochtend vliegend aan te treffen. Overdag verblijven vleermuizen in gaten, onder dakpannen van oude huizen, kerken en dorpstorens, maar ook in boomholtes. Hoewel er altijd soorten komen en gaan zijn er drie soorten vleermuizen die elk jaar weer te vinden zijn op Ameland, de Gewone dwergvleermuis, de Ruige dwergvleermuis en de Laatvlieger.

Jacht
Vleermuizen zijn echte kanjers in het vinden van voedsel. Dat doen ze met behulp van echolocatie. Door het uitstoten van hele hoge piepjes kunnen ze hun weg vinden door het nachtruim. Deze piepjes botsen tegen een voorwerp en worden teruggekaatst naar de vleermuis. De vleermuis pikt ze vervolgens weer op en weet dan waar hij wel en niet heen moet vliegen. Deze geluidjes zijn vaak zo hoog dat ze maar zelden kunnen worden gehoord door mensen. Als ze een prooi hebben gevonden duiken ze er op af en pakken ze het met hun achterpoten. Bij de achterpoten hebben vleermuizen een soort schepnet van vel waarmee ze hun prooi uit de lucht kunnen scheppen. Dit gaat allemaal zo snel, dat het erg lastig is om met het blote oog te zien. Goed kijken dus.

Zelf vleermuizen zien
Als je vleermuizen wilt zien op Ameland zijn hier een paar tips. Vleermuizen zijn het best waar te nemen rond de schemering als ze uit hun verblijfplaats vliegen. Een andere goed werkende methode is om ’s avonds de verlichte straten van Nes, Buren, Hollum of Ballum af te lopen. Vleermuizen volgen namelijk elke nacht een vaste route als ze op zoek gaan naar voedsel. Deze route kan verschillen per soort en individu, maar veel routes gaan langs lantarenpalen waar ze op insecten jagen. Hier worden ze dan ook het vaakst waargenomen op het eiland. Verder zijn ze te vinden op open plekken waar veel insecten samen komen zoals boven plassen en sloten. Als je besluit op ‘vleermuizenjacht’ te gaan besef dan dat andere dieren vaak rusten in het schemer en donkerte. Zorg er dus voor dat je de boel niet verstoort, want niet alle gebieden zijn ’s avonds toegankelijk. Veel zoek plezier!

reageren

geef een reactie

  • Bats of Ameland island | Dear Kitty. Some blog
    17 mei 2016 om 21:17

    […] On the wildlife wardens’ blog of Ameland island in the Netherlands, there is today a blog post about bats. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog