www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Kijken naar orchideeën op Ameland

27 juni 2016 Robert Pater in Ameland

Algemeen zijn ze zeker niet, maar wie goed zoekt zal ze vinden! Op Ameland groeien ongeveer zeven soorten orchideeën. Orchideeën zijn erg kritische planten die hoge eisen stellen aan hun groeiplaats. Zuurgraad, vochtigheid en bepaalde schimmels in de bodem zijn belangrijke factoren die spelen bij het gedijen van een orchidee. De één is nog kritischer dan de ander… Als één van de factoren niet juist is kan de orchidee al verdwijnen.

De groeiplaatsen verschillen ook sterk per soort. De Kleine keverorchis groeit bijvoorbeeld midden in het bos. In mei, nog voordat de bramen en varens het licht wegnemen staat deze heuse dwerg orchis al te bloeien. Maar wie de kenmerken niet weet zal hem zeker over het hoofd zien want deze orchidee is maar een centimeter of 10 hoog!

Een soort die je nooit midden in het bos zal aantreffen is de Welriekende nachtorchis. Deze soort staat op Ameland in vochtige graslandjes. Ondanks dat deze orchidee een stuk groter is dan de Kleine keverorchis, valt de Welriekende nachtorchis ook maar weinig op. De groene bladeren vallen weg tussen de groene kruiden en grassen. Nachtvlinders hebben geen moeite met het vinden van de Welriekende nachtorchis. Want zoals de naam al zegt geeft de plant s ‘nachts een sterke geur af wat de nachtvlinders feilloos weten te vinden.

Hieronder staan de soorten orchissen van Ameland:

 • Kleine Keverorchis
 • Welriekende Nachtorchis
 • Gevlekte Orchis
 • Rietorchis
 • Moeraswespenorchis
 • Groenknolorchis
 • Vleeskleurige Orchis
reageren

geef een reactie

 • Orchids of Ameland island | Dear Kitty. Some blog
  27 juni 2016 om 20:48

  […] More Ameland orchids: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog