www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Profiteren van een ander

24 augustus 2016 Robert Pater in Ameland

Rugstreeppad met Paddenvlieg

Twee weken geleden liep ik met een kameraad door het veld ergens in Overijssel. Hij wees mij op een soortgroep waar ik nog een leek ik ben, de Sprinkhanen. Moeilijke materie dacht ik altijd. Maar eigenlijk zijn Sprinkhanen weinig anders dan bijvoorbeeld vogels. Ze zijn prima te herkennen aan hun zang en de vrouwtjes zijn vaak lastiger te onderscheiden. Maar het is zeker te doen!

Maar wat mij uiteindelijk nog meer fascineerde was een dode sprinkhaan. Dood, vastgeklemd, boven in een grashalm. Niet echt een logische plek om te sterven lijkt mij. En dat gevoel klopte ook. Jos wist mij te vertellen dat dit het resultaat is van een parasitaire schimmel. Dit vroeg om wat speurwerk op Google… Het is inderdaad een schimmel dat zich weet te verspreiden via sprinkhanen. Wanneer de sprinkhaan de schimmel oploopt wordt na enige tijd het functioneren van het brein flink beïnvloed. Het dier krijgt een enorme drang om naar boven te klimmen, bijvoorbeeld in een grashalm. Wanneer een hoogte is bereikt klampt de sprinkhaan zich vast en sterft. Vervolgens knapt deze open waardoor de sporen van de schimmel zich goed kunnen verspreiden. Met deze kennis ben ik op Ameland direct het veld in gegaan op zoek naar sprinkhanen en ook hier kom ik de schimmel tegen.

Om door te gaan met de enge verhalen komen de padden er op Ameland ook niet meer ongeschonden af. Vorige week werd er een Rugstreeppad binnengebracht met kenmerken van de Paddenvlieg. De Paddenvlieg legt eitjes op de flanken van de gastheer. Wanneer de eitjes uitgekomen zijn verplaatsen de larven zich naar de neusholten van de pad. Hier wordt de pad letterlijk leven verorberd met als gevolg dat het dier sterft. Wanneer de larven volgroeid zijn verlaten ze hun gastheer en kruipen in de grond. Hier ontwikkelen ze zich weer tot vlieg en het cirkeltje is weer rond. Het geval van vorige week was de eerste gedocumenteerde waarneming op de Wadden van de Paddenvlieg. Hopelijk blijft het ook bij deze ene keer maar meldingen vernemen wij graag!

Maar heb geen angst! Deze beide parasieten zijn niet gevaarlijk voor de mens!

 

reageren

geef een reactie

  • Rare jellyfish on Ameland island | Dear Kitty. Some blog
    24 augustus 2016 om 14:18

    […] Parasitic animals on Ameland: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog