www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Let op! Boswerkzaamheden

23 januari 2017 Robert Pater in Ameland
Feller Buncher

Dit is de Feller Buncher

De wintermaanden zijn erg geschikt om boswerkzaamheden uit te voeren. De vogels zijn niet aan het broeden en kwetsbare planten komen pas in het voorjaar weer tevoorschijn. Wel letten we natuurlijk op horstbomen, mierenhopen en bomen met holtes voor bijvoorbeeld spechten en vleermuizen. Maar het belangrijkste: de veiligheid!

De veiligheid van de recreanten tijdens de uitvoering van de boswerkzaamheden is erg belangrijk. Wanneer we hout oogsten zijn er zware machines aan het werk en komen grote bomen naar beneden vallen. Geen terrein waar we wandelaars, ruiters of fietsers willen tegenkomen dus… vragen we ook van de recreant om onze veiligheidsregels te volgen en niet voorbij de aanwezige hekken of linten te gaan.

Wat gaan we doen aan boswerkzaamheden op Ameland?
Binnenkort komt er een Feller Buncher naar Ameland om in het Nesserbos vakken met dennen te vellen. Een Feller Buncher is mobiele kraan waarop een zaagkop gemonteerd zit. Deze zaagkop pakt de bomen vast, zaagt ze om en legt ze op een bult. Deze bult wordt vervolgens versnipperd en de houtchips hebben verschillende bestemmingen op Ameland. Maar niet alleen de Feller Buncher gaat bomen zagen in het bos op Ameland. Er zijn namelijk nog genoeg bosvakken die aandacht vragen en daarom gaan we op verschillende locaties aan de slag met motorzagen samen met de trekker en uitsleeptang.

Komt er na deze werkzaamheden ook nog brandhout vrij?
Momenteel ligt het brandhout zagen door particulieren even volledig plat naar aanleiding van ongevallen elders in het land. Er komt ongetwijfeld brandhout vrij op Ameland maar men zou geduld moeten hebben. We hopen spoedig meer duidelijkheid te hebben hoe we in de toekomst verder gaan met het uitvoeren van zaagwerkzaamheden door particulieren.

Meer weten over brandhout zagen door particulieren? Check https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/nieuws/2017/01/brandhoutoogst-voor-particuliere-houtzagers-opgeschort

Feller Buncher
Dit is de Feller Buncher
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog