www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Doe mee met de Nationale tuinvogeltelling

27 januari 2017 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Afgelopen week was het genieten buiten. De vorst leverde prachtige plaatjes op en menigeen heeft de schaatsen ondergebonden. Zwieren en zwaaien door de natuur op een gladde ijsvloer. Helaas is het dit weekend afgelopen met het schaatsen. Maar gelukkig zijn er nog vele andere manieren om van de natuur te genieten. Een aanrader voor dit weekend is de Nationale Tuinvogeltelling. Iedereen kan meedoen. Zittend vanuit je luie stoel heerlijk naar buiten kijken en genieten van  de vogels die in je tuin zitten. Doe ook mee en geef de aantallen door.

Ook meedoen?

Je zult verbaasd zijn hoeveel soorten vogels je kunt aantreffen. Ben je nog niet helemaal thuis in de vogelsoorten die je ziet? Geen nood, dan heb je hier een handig overzicht van de meest voorkomende soorten. De ‘spelregels’ zijn simpel. Je telt op zaterdag 28 of zondag 29 januari een half uurtje en noteert de aantallen van soorten die in je tuin zitten. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Een voorbeeld: zie je in het half uurtje 2 vinken tegelijk, maar even later 6 vinken? Dan noteer je 6 vinken. Op de site van de Vogelbescherming staan handige tips, die je zeker kunt gebruiken tijdens de telling. Na de telling  kun je de aantallen doorgeven via de site of met behulp van de app Tuinvogels.

Op deze manier help je de Vogelbescherming een beeld te geven welke vogelsoorten het goed doen in Nederland en welke soorten misschien een handje geholpen kunnen worden. Houd je fototoestel ook bij de hand om ook mooie foto’s te maken van de vogels. Maar voor nu veel tel plezier!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog