www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Wij houden het bos schoon, u ook?

30 augustus 2017 Robert Pater in Ameland
pick ut op

Op Ameland hebben we al meer dan 100 jaar lang bos en daar zijn we erg zuinig op. Zowel eilanders als toeristen recreëren op vele verschillende manieren in de bossen. Maar helaas blijven er na het recreëren regelmatig sporen achter van de bezoekers.

Blikjes, papiertjes, linten, flessen en ga zo maar door. Allemaal materiaal dat niet in de natuur thuis hoort. Toch blijft dit vaak achter in het bos. Waarom mensen dit niet mee terug naar huis nemen of hun afval in de aanwezige afvalbakken stoppen blijft altijd nog de vraag?

Een speurtocht in het bos
In het hoofdseizoen kunnen de boswachters soms wel een paar keer per week speurtochten lopen. Helaas is dit dan om deze op te ruimen. Honderden meters lint, kaartjes aan bomen, tape en aluminiumfolie blijven hangen na een speurtocht. Het is niet alleen storend maar soms ook gevaarlijk! Bijvoorbeeld wanneer er linten langs een ruiterroute worden gespannen. De paarden kunnen hiervan schrikken met alle gevolgen van dien. Om dit soort situaties te voorkomen hebben we de ‘bosspelregels’ opgesteld. Deze zijn verspreid onder alle groepsaccommodaties en ze zijn te vinden op drukke locaties in het bos. Ook door hier te klikken vindt u onze bosspelregels.

Hutten in het bos
Wat ook bijna iedereen wel eens gedaan heeft is het bouwen van een hut! Erg leuk en zelfs leerzaam voor kinderen maar soms bevatten de hutten niet alleen maar natuurlijk materiaal. Spijkers, schroeven, planken, tape en nylon worden vaak gebruikt en blijven vervolgens weer achter. Dus een hut bouwen is prima, maar niet met meegebrachte materialen en beschadig hierbij ook geen bomen en planten.

Pick ut op
Gelukkig krijgt Staatsbosbeheer wel hulp om het zwerfvuil op te ruimen. Rinsje Kok uit Nes gaat regelmatig samen met zijn vier kinderen naar het bos om zwerfvuil te verzamelen. Tom, Bram, Gijs en Daan (in de kinderwagen)  komen elke keer weer met gevulde afvalzakken het Kwekerijbos uit! ‘Pick ut op!’, zo hebben ze hun goede actie genoemd. Hier kan iedereen een voorbeeld aan nemen door zelf ook elke keer een beetje zwerfvuil mee te nemen na een bezoekje aan het bos.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog