www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Essentaksterfte, een vervelende schimmel.

25 oktober 2017 Robert Pater in Ameland

Nagtegaal aan het rooien

Schimmels komen overal voor in de natuur. De meest herkenbare soorten zijn de kleurrijke paddenstoelen welke nu overal te zien zijn. Maar er zijn veel meer schimmels in de natuur waarvan vele bijna onzichtbaar zijn. De meeste soorten schimmels zijn niet schadelijk en vaak juist heel nuttig! Schimmels zorgen bijvoorbeeld voor afbraak van plantenresten. Er zijn zelfs schimmels die essentieel zijn voor plantensoorten. Toch zijn er een aantal erg vervelende waaronder Hymenoscyphus fraxineus, beter bekend als Essentaksterfte.

Een Exoot
Hymenoscyphus fraxineus komt van oorsprong niet voor in Europa. Deze schimmel komt uit Azië en is per ongeluk ingevoerd naar Europa en heeft zich inmiddels al flink verspreid. Schimmels verspreiden zich erg gemakkelijk door de lucht in de vorm van sporen. In de wind kunnen sporen zich kilometers verplaatsen om zich vervolgens te vestigen. Inmiddels heeft de Essentaksterfte zich al in heel Nederland gemeld en dus ook op Ameland.

Essen worden aangetast
Landelijk gaat het om vele bomen die zijn aangetast. Takken beginnen af te sterven en jongere bomen kunnen zelfs helemaal dood gaan. Bij oudere bomen ziet men een flinke aantasting in de kroon maar de kans dat de boom dit overleefd is een stuk groter. Wel brengen dode takken een gevaar met zich mee en daar worden maatregelen tegen getroffen.

Essen op Ameland
Op Ameland staan ook Essen. Het gaat hier om een gemengd bosvakje in de Vleijen. Hier loopt geen wandelpad doorheen en andere recreatie vindt er ook niet plaats. Een direct gevaar is het dus niet in dit geval. Ook stond er een Essensingeltje bij Ballum. Deze sloot aan op de Landweerdijk aan de zuidkant van de Verbindingsweg. Omdat deze houtsingel, of wat er nog van over was, ernstig was aangetast hebben we besloten deze te rooien. Firma Nagtegaal heeft met een sorteergrijper de bomen gerooid en afgevoerd. De kans is groot dat we een nieuwe singel gaan aanplanten met een andere boomsoort. Echter wil een boom zo open en bloot op Ameland erg slecht groeien. Daarom zoeken we een soort uit welke tegen de elementen bestand is.

Hieronder wordt in een korte video beschreven wat er precies aan de hand is met onze Essen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog