www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Zagen, zagen op de Natuurwerkdag

31 oktober 2017 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland
Berken zagen op de vlakte van Polet

Berken zagen op de vlakte van Polet

Handen uit de mouwen tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 4 november. Zagen, snoeien lekker in de buitenlucht en werken in de mooie natuur op Ameland, wat wil je nog meer. Het gebied waar we aan de slag gaan ligt aan de rand van het dorp Nes. Door het snoeien en zagen zal het binnenduin gebied langzamerhand steeds opener worden en de heide weer kans krijgen om te groeien. Help je ook mee?

Samen aan de slag

Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. Op zaterdag 4 november a.s. organiseert Staatsbosbeheer een werklocatie in de Binnenduinen op Ameland (vlakte van Polet) om 13.30 uur.  Staatsbosbeheer kan de extra handen goed gebruiken bij het zagen en verwijderen van de berkenopslag. Het is gezond, leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersactie in het groen. Bovendien levert het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur.

Waarom zagen?

De vlakte van Polet zag er vroeger anders uit dan nu. Het gebied was een echt binnen duingebied, open duin met heide. In de loop der jaren hebben de bomen het overgenomen. Dit is een natuurlijk proces wat onder andere vanuit het aangrenzende gebied, het Kwekerijbos, ontstaat. Maar ook de vogels dragen bij aan de verspreiding van de bomen. Voorbeelden daarvan zijn de eik en de vogelkers. De berk wordt met name door de wind verspreid. Valt het zaad op een open plek en is er genoeg licht en voedsel in de bodem om het zaad te laten kiemen, zullen de boompjes gaan groeien. Het gevolg een gebied dat langzaam verandert in een bos. Dit willen we graag voor zijn en daarom wordt er jaarlijks met de hand gezaagd in dit gebied. Niet alleen op de Natuurwerkdag wordt er gezaagd en gesnoeid, maar ook door de leerlingen van de Burgermeester Walda School op Ameland. Zij hebben al veel voorwerk gedaan en op de Natuurwerkdag gaan we weer verder. We kunnen hier dus zeker vrijwilligershanden bij gebruiken. Dankzij deze hulp kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke binnenduin gebied.

Aanmelden Natuurwerkdag

Geïnteresseerd om samen met buren, vrienden,  (sport)club of familie een deel van de dag aan de slag te aan? Kijk dan op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie over locatie “Vlakte van Polet Ameland” of andere locaties bij je in de buurt en meld je aan.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog