www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Bomen vellen voor meer variatie

12 januari 2018 Robert Pater in Ameland

Net zoals de voorgaande jaren gaan wij begin januari van start met de boswerkzaamheden. Hierbij gaan wij ons richten op de Oostenrijkse dennen (Pinus nigra) en draaidennen (Pinus Contorta). Het hout wordt hierna op drie verschillende manieren verwerkt.

Dit jaar vinden de werkzaamheden plaats in het Kwekerijbos, Nesserbos en in de Vleijen. In het verleden zijn hier al werkzaamheden uitgevoerd en de bossen zijn hier sterk gaan ontwikkelen. Daardoor gaan wij en de Feller Buncher weer hard aan de slag  om zo meer diversiteit te ontwikkelen in onze terreinen. In het verleden zijn er gemengde bossen aangeplant. Doordat de naaldbomen sterker ontwikkelden, werden de loofbomen verdrongen. Omdat er nog wel loof in de gebieden aanwezig is willen wij voor de loofbomen meer ontwikkelingsruimte creëren.

Werkzaamheden in de Vleijen, Nesserbos en Kwekerijbos
De Vleijen is een redelijk vlak gebied. Dit komt omdat het terrein is ingericht voor recreatie. Hierdoor hebben de bestaande loofbomen goede ontwikkelingskansen. In deze vlakke gebieden gaat een Feller Buncher aan de slag. De Feller Buncher wordt ingezet om zo een goede inhaalslag te maken. Hiernaast worden er ook vakken handmatig gedund.

In het Kwekerijbos en het Nesserbos is het een ander verhaal. Doordat deze gebieden hoger liggen, is de ontwikkeling van de loofbomen matiger. Ook heeft de wind hier grote invloeden.  Hierdoor gaan we in etappes uitdunnen. Dit gaat een meerjarig project worden om zo de bomen een goede kans van slagen te geven. We geven de bomen de tijd om er voor te zorgen dat ze een krachtig wortelgestel ontwikkelen tegen de windinvloeden. Vooral in dit terrein gaan we handmatig dunnen. Dit omdat deze vakken niet toegankelijk is voor de Feller Buncher.

Pas op werkzaamheden!
Tijdens de werkzaamheden zijn een aantal paden in het bos niet toegankelijk. Deze paden worden afgesloten door middel van borden/hekken. Zodra de werkzaamheden afgerond zijn en er geen gevaar is worden paden weer toegankelijk. Ons streven is dat de wandelaar minimale hinder gaat ondervinden.

Vrijkomend hout
Het vrijkomend hout wordt op drie manieren verwerkt. Zo gaat een groot deel versnipperd worden voor de Burgermeester Walda school. Ook wordt er een deel snippers gebruikt voor onze bospaden om uitspoeling en stuiven tegen te gaan. De restpartij die ontstaat wordt verkocht als brandhout.

Voor het brandhout organiseren wij zoals elk jaar brandhoutdagen. Deze dagen gaan eind februari/begin maart plaatsvinden. Heeft u belang bij brandhout? Aanmelden kan vooraf door te bellen met 0519 542 600.

snippers
snippers

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog