www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Verbeterde ruiterroute

10 augustus 2018 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland
het nieuwe hek bij de ruiterroute

Het nieuwe ruiterhek. Breed genoeg voor aanspanningen.

Eindelijk is het dan zover, een verbeterde en anders lopende ruiterroute nabij Hollum. Zoals menigeen misschien is opgevallen is er een stuk raster vervangen aan de west- en noordkant van de Jan Roepeheide. Voor ons een reden om ook de routes, die daar langs lopen, onder de loep te nemen. De oude ruiterroute was onlogisch en de veiligheid konden we niet geheel waarborgen.

Een bijdrage van boswachter Marline Wennink

Veiligheid voorop

Veiligheid vinden wij belangrijk, zo lag de huidige ruiterroute pal langs het raster wat soms rare situaties opleverde. Fietsers, wandelaars en ruiters moesten elkaar passeren op de kruising naar de Engelsmanduin. De ruiters komend van de Jan Roepeheide richting Engelsmanduin maakten op de kruising een rare bocht om de ruiterroute te kunnen vervolgen. Een onlogische en onhandige situatie. Na de aanpassing van het raster waren we al voortvarend aan de slag gegaan door het hek aan de westzijde van de Jan Roepeheide ook anders te maken. Het ruiterhek hadden we al verwijderd en de ruiters hebben zich vanaf dat moment enigszins moeten behelpen. Gelukkig is dat nu niet meer aan de orde, want de nieuwe route met een nieuw ruiterhek aan de noordzijde moet het nu allemaal aangenamer en veiliger maken.

Nieuwe route

Al met al gaat het om een aantal honderden meters nieuwe route die vanaf de Jan Roepeheide noord aanloopt, die mooi aansluit op de al noordelijkere gelegen ruiterroute in de duinen. De route kruist nog wel een fietspad en wandelpad, maar door de ligging is het veel overzichtelijker geworden. Het nieuwe hek aan de noordkant is makkelijk te bedienen en is per direct toegankelijk. De nieuwe route is gefreesd en makkelijk te herkennen door de nieuwe routepaaltjes.

Oude route maakt plaats voor natuur

De oude ruiterroute vervalt en zal dienen als werkpad. Het pad zal minder intensief gebruikt worden, zo kan de natuur zich nog beter ontwikkelen. Daarnaast krijgen de broedvogels meer rust en hopen we volgend jaar op nog mooiere broedresultaten. Aan de westzijde blijft het hek voor de wandelaars gewoon bruikbaar en zal het grotere hek worden afgesloten met een slot. Voor alle partijen is de situatie dus verbeterd.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog