www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Een nare exoot wordt aangepakt!

28 mei 2020 Boswachter Fabienne Bunicich-Droste in Ameland
Reuzenberenklauw

Reuzenberenklauw

Bij de Rommelduun in Ballum wordt momenteel een exotische plant de Reuzenberenklauw bestreden. Het is een enorme plant, die snel groeit, maar liefst 2 tot 3 meter hoog kan worden en prachtige grote bladeren heeft. En daar zit nu juist het knelpunt. Deze exoot neemt door zijn kenmerken zoveel licht weg van de bodem dat andere planten geen kans meer hebben om te groeien. Aanraken van de plant is ook niet verstandig, want de kans op brandwonden is aanwezig. Hoogste tijd dat deze exoot wordt aangepakt.

Herkenning Reuzenberenklauw
De bladeren zijn prachtig groot, tot soms wel een meter breed, ze zijn scherp getand met aan de onderzijde stevige haren. De stengel is hol, heeft paarse vlekken en ook stevige haren. De plant bloeit vanaf half juni met witte schermbloemen die tot 50 cm in doorsnee zijn. Na de bloei sterft de plant af en de zaden vallen op de grond. Eenmaal in de grond dan kunnen ze hun kiemkracht wel zeven jaar behouden. Deze zaden hebben maar weinig nodig om tot nieuwe planten uit te groeien. Het is een soort die van oorsprong niet in Nederland hoort voor te komen.

Ongewenste gast
Reuzenberenklauw groeit op zonnige tot licht beschaduwde plaatsen op vochtige en voedselrijke grond in bermen, op dijken, waterkanten en in loofbossen en bosranden. De plant kan het heel lang volhouden, ze belemmeren de bestaande planten met hun grote bladeren, die al het licht wegneemt en er geen licht meer op de bodem valt. Andere plantensoorten hebben dan geen kans meer op ontwikkeling en kunnen verdwijnen, wat niet de bedoeling is.
Een andere nare bijkomstigheid is dat het plantensap van de plant stoffen bevat waar je als mens goed last van kan krijgen. Het kan leiden tot ernstige brandwonden wanneer de huid ermee in aanraking komt. Dit gebeurt alleen in combinatie met zonlicht. Komt het sap toch op je handen spoel dan heel goed met water en vermijdt tijdelijk direct zonlicht. Ook honden kunnen hier hinder van ondervinden.

Bestrijding
Al deze vervelende kenmerken van de plant is voor een natuurbeheerder reden om het te gaan bestrijden. Er zijn meerdere methodes om Reuzenberenklauw aan te pakken. Wij hebben er voor gekozen om het meerdere keren per jaar, voordat het in bloei komt, te maaien.  Hiermee voorkom je dat er steeds nieuw zaad in de bodem terecht komt. De zaden die nu al in de bodem zitten kunnen we niet aanpakken. Daarom moeten we meerdere jaren achter elkaar deze methode toepassen, zodat we de plant letterlijk uitputten. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Hoveniersbedrijf De Tuinman. De  Reuzenberenklauw is niet de enige exoot in Nederland, er zijn diverse soorten zoals  de Japanse duizendknoop of de Muskusrat. Wil je meer weten download dan de app, voor meer informatie kijk dan eens op deze site.

Kom je tijdens een wandeling de Reuzenberenklauw tegen, meldt het ons (0519-542600 of ameland@staatsbosbeheer.nl).

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog