www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Dat doet ie anders nooit!

8 februari 2021 Boswachter Fabienne Bunicich-Droste in Ameland
#hondenaandelijn

#hondenaandelijn

Op Ameland is een frisse neus halen samen met je hond geen enkel probleem. Een heerlijke wandeling door de natuur of gewoon je dagelijkse rondje door het bos. Dat kan allemaal. Maar wist je dat er gebieden zijn waar de hond aangelijnd moet zijn? En dat er ook losloopgebieden zijn? Samen met de andere (terrein)beheerders, gemeente Ameland, it Fryske Gea, Rijkswaterstaat en De Vennoot hebben we gekeken hoe we het hondenbeleid op Ameland onder de aandacht krijgen. Het doel, juist nu met het broedseizoen op komst gaan we de gemaakte afspraken weer even opfrissen. Daarom starten we met de actie #hondenaandelijn.

Nieuw hondenlosloopgebied

Buiten het badstrand en in de hondenlosloopgebieden mag de trouwe viervoeter heerlijk zonder lijn rondlopen. In de gebieden van Staatsbosbeheer waren al twee hondenlosloopgebieden, namelijk in Hollum ten noorden van het recreatiepark Koudenburg en in Ballum ten noorden van het recreatiepark Roosduinen.  Nieuw is het zuidelijkste deel van het Kwekerijbos in Nes.  Alle hondenlosloopgebieden zijn te herkennen aan de borden. Zodra je uit het losloopgebied loopt, gaat de hond weer aan de lijn.

Hondenlosloopgebied
Hondenlosloopgebied

Onder appèl

In het losloopgebied dient je hond wel onder appel te zijn, dat houdt in dat de hond bij het roepen van zijn of haar naam zo snel mogelijk bij het baasje terug dient te zijn. Ook zie je toe dat je hond geen andere recreanten lastig valt. De uitwerpselen moeten opgeruimd in de daarvoor bestemde prullenbakken.

Beagle
Beagle

Waar moet de hond aan de lijn?

Op Ameland zijn de wandelpaden voor iedereen toegankelijk dus ook voor jou en je hond. De honden mogen alleen niet overal vrij rondlopen. Zoals er al jaren is afgesproken dient de hond op de volgende plaatsen aangelijnd te zijn:  in de dorpen, op de badstranden, langs het wad, in het bos, in de duinen en in de natuurgebieden.

Waarom honden aan de lijn?

Een hond heeft een jachtinstinct, bij de een is deze beter ontwikkeld dan bij de ander. Loslopende honden speuren vaak dieren, zoals konijnen, vogels en reeën op. Maar ook de geur van een hond is voor veel dieren al een reden voor paniek. De dieren schrikken en vluchten weg met alle nadelige gevolgen. Meestal als hondeneigenaar heb je dat niet in de gaten. Niet alleen het wild ervaart hinder. Ook een aantal recreanten, zoals hardlopers, wandelaars, kinderen of ruiters, geven aan bang te zijn voor loslopende honden. Voor ons de taak om zowel voor deze groep mensen als ook voor de dieren een zo’n ongestoorde omgeving te creëren. Dus blijf op de paden met je aangelijnde hond.

Ervaring leert

Helaas ervaren wij regelmatig dat honden achter dieren aan jagen. Reeën spatten uit pure stress de weg over, met alle gevolgen van dien. Schapen achter een raster worden aangevallen en verwond. Ook onze eigen Soay schapen op de Jan Roepeheide en Roosduinen worden wel door honden achterna gezeten. Tijdens het gesprek met de hondeneigenaar blijkt deze een heel ander beeld te hebben van zijn eigen hond en horen we vaak de uitspraak: ‘Dat doet hij anders nooit” of “Mijn hond doet dat niet”. Helaas de werkelijkheid laat anders zien.

Hond jaagt schapen op
Hond jaagt schapen op

Hoe verder?

We vinden niet opnieuw het wiel uit, maar het is de hoogste tijd om de gemaakte afspraken nogmaals onder de aandacht te brengen.  Zeker nu met het komende broedseizoen op komst is dit belangrijk. Ook bespeurden we in de afgelopen jaren een toename van hondenbezitters op het eiland en dan is het goed om de bestaande regels te benadrukken.

Wat betreft de losloopgebieden zijn er lessenaars geplaatst met daarop de toelichting over het hondenbeleid op Ameland. Eenmaal buiten dit gebied staat er “Honden aan de lijn”. Verder zullen we komende tijd in gesprek gaan met mensen en vragen  om deze korte enquête in te vullen. Gezamenlijk met de gemeente, Rijkswaterstaat, it Fryske Gea en De Vennoot pakken we de actie #hondenaandelijn op.

Help je mee?

Laat ons zien hoe jij je hond aan de lijn hebt in de natuur. Stuur je foto op naar ameland@staatsbosbeheer.nl  o.v.v. #hondenaandelijn en maak kans op een leuk hondenpakket. Wie weet gebruiken we jouw foto dan voor de verdere actie #hondenaandelijn.

 

 

reageren

geef een reactie

 • Erik
  6 april 2021 om 15:41

  Prima!
  Echter ondervindt ikzelf(en de natuur ook) meer last van mtb’s, die overal maar hun gang gaan. De sporen hiervan zijn zeer duidelijk in de duinen aanwezig. Daarnaast wordt het ‘kustverdediging, niet betreden’ ook compleet genegeerd. Ga hier ook eens wat beter op letten aub.

  • Boswachter Fabienne Bunicich-Droste
   7 april 2021 om 14:07

   Hartelijk dank voor uw reactie.

 • Sytske
  10 februari 2021 om 19:08

  Hallo,
  Wij zijn de eigenaren van een springertje en gaan bijna elke dag met haar wandelen. Op het strand kan ze zich heerlijk uitleven, maar vaak zijn de weersomstandigheden te slecht voor een wandeling. We gaan dan ook vaak naar het losloop “gebied” in Ballum, maar sorry hoor, hier kan geen enkele hond z’n energie kwijt. Het is veel te klein en van de 4 toegangen is er maar 1 met een toegangshekje. Als je het 6 x op en afloopt ben je 5 minuten en heeft de hond het wel bekeken. Er ligt daar een giga groot terrein voor de schapen en runderen. Kan daar niet een deel losloopgebied worden? Al was het maar om door te kunnen steken naar het strand. Maar mooier zou zijn als het een echt speelterrein zou worden voor honden, met een waterplas en bankjes. Honden zijn jagers maar beschadigen de natuur niet, zoals mountainbikers, ruiters en runderen. Een beetje meer ruimte voor onze honden, dat zou fijn zijn!
  Vr. Gr.
  Sytske Engels

  • Boswachter Fabienne Bunicich-Droste
   16 februari 2021 om 15:43

   Hartelijk dank voor uw reactie,
   Wij zullen dit meenemen in onze campagne #hondenaandelijn.

 • Michael Schultze
  10 februari 2021 om 12:03

  Zur Konzeption: Hunde an der Leine können wir nur zustimmen wegen der vielen schlechten und persönlichen Erfahrungen. Die Beachtung und Einhaltung muss aber auch kontrolliert werden oder die Hundehalter müssen darauf hingewiesen werden. Das Konzept stimmt, aber wir haben Zweifel, dass die Hundehalter das genauso sehen. Wir kennen Urlauber, die wegen der Disziplinlosigkeit nicht mehr nach
  Ameland und Texel fahren. Viel Erfolg!!
  Michael Schultze- Camping Duinoord

  Vertaling:
  Wat betreft het concept: honden aan de lijn kunnen we het alleen maar eens zijn vanwege de vele slechte en persoonlijke ervaringen. De aandacht gaat echter ook uit naar de naleving, of de hondenbezitters worden terechtgewezen. Het concept is goed, maar we betwijfelen of de hondenbezitters het ook zo zien. Wij kennen vakantiegangers die niet meer naar Ameland en Texel gaan vanwege het gebrek aan discipline.
  Ameland en Texel. Veel geluk.
  Michael Schultze- Camping Duinoord

  • Boswachter Fabienne Bunicich-Droste
   16 februari 2021 om 15:41

   Herzlichen Dank für Ihre Antwort,
   Wir werden dies in unsere #dogs-on-a-leash-Kampagne einfließen lassen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog