www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Haardhout, koffie en stroopwafels

24 februari 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

De drukte begon al vroeg op de vorige week zaterdag georganiseerde Haardhoutdag in boswachterij De Elzen, op het Eiland van Dordrecht. In de schemering stond er al een flinke rij auto’s.  De meeste mensen kwamen uit de directe omgeving, maar er was ook belangstelling uit Delft, Den Haag en Geldermalsen.

Stroopwafelijzer

De door Diederik Beuzekom gezaagde arend. (foto; Lieke Verhoeven)

De dag ervoor hadden de boswachters beheer het omgezaagde hout al op stapels rondom de parkeerplaats gelegd. De stammen, van voornamelijk eik en es, waren in handzame stukken van ongeveer een meter gezaagd. Indien gewenst werden deze ter plekke nog ingekort door een van de boswachters. Rond een uur elf was de voorraad brandhout behoorlijk geslonken. Hierna was het aan de echte fanatiekelingen om het perceel nog af te struinen naar bruikbare stukken hout. Het was een grauwe en mistige ochtend, maar dat mocht de pret niet drukken. Tijdens het wachten op een plekje om hout te laden, of na afloop van het sjouwen, kon er een kopje koffie of thee gehaald worden. Voor de kleine helpers was er chocomel, voor de mensen die trek hadden gekregen was er erwtensoep. Ook werden er stroopwafels gemaakt met een ouderwets stroopwafelijzer, afkomstig uit een oude schuur in de Biesbosch. “Zonde om met zo’n ding niets te doen en juist hartstikke leuk op deze manier stroopwafels te maken!” aldus ‘bakker’ Jeroen van der Werff, boswachter beheer in de Biesbosch. Hoewel veel bomen rondom de parkeerplaats omgezaagd waren voor de haardhoutdag, waren er nog twee dikke stronken die overeind mochten blijven staan. Hier was boswachter Diederik Beuzekom druk in de weer om een arend uit de boom te zagen met een kettingzaag. Een spectaculair gezicht, omdat het wel een beetje leek te sneeuwen door al dat rondvliegende zaagsel. Uit de andere stam werd een uil gezaagd. Deze vogels zijn absoluut niet schuw, dus kom ze gerust een keer bewonderen! “Jammer dat we sommige mensen met lege handen naar huis hebben moeten sturen omdat het hout al op was” stelt Lieke Verhoeven, boswachter publiek. “Desondanks, denk ik dat we toch terug kunnen kijken op een gezellige en vooral geslaagde Haardhoutdag!”

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog