www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Arenden kijken in de Biesbosch op zaterdag 2 september

25 juli 2023 Boswachter Cynthia van 't Hoff in Biesbosch
excursie-zeearend-Marjolein-den-Hartog

Om bezoekers een unieke arendbeleving te geven, organiseert Staatsbosbeheer in samenwerking met het Biesbosch MuseumEiland op zaterdag 2 september een speciale Arenddag. Foto: Marjolein den Hartog

Op zaterdag 2 september staat de Biesbosch in het teken van de vis- en zeearend. Vanaf 7 uur ’s ochtends tot 17 uur ’s middags kunnen bezoekers van het Biesbosch MuseumEiland verschillende activiteiten onder leiding van boswachters van Staatsbosbeheer bijwonen. Als speciale gast is ‘s middags bekende vogelaar Arjan Dwarshuis aanwezig. Hij verzorgt enkele lezingen en signeert zijn boeken.

De vis- en zeearend zijn de twee meest imposante roofvogels die in de Biesbosch leven. In de ondiepe, stromende en visrijke wateren vinden zij hun voedsel. Zeearenden eten daarnaast ook eenden, meerkoeten, ganzen en zelfs hazen. De afgesloten gedeelten zorgen voor voldoende rust om te broeden.

“Zowel vis- als zeearenden zijn afhankelijk van stille, grootschalige en voedselrijke gebieden. En die plekken zijn er in Nederland nog maar weinig. Ze moeten ongestoord en op het juiste tijdstip kunnen jagen. Er moet een stille plek zijn met voldoende zicht om te kunnen eten en rusten. Vooral in het broedseizoen hebben deze imposante soorten absolute rust nodig”, verklaren de boswachters van Staatsbosbeheer in de Biesbosch.

zeearend-met-prooi-Bert-Ooms
Een zeearend met prooi. Foto: Bert Ooms

Vis- en zeearenden in de Biesbosch

Het broedseizoen van de visarend loopt van eind maart tot eind juli. Dat van de zeearend begint al in februari en loopt door tot juli. In de Biesbosch bevinden zich nu twee broedparen van de zeearend en vier territoria van de visarend.

“Dit jaar hebben we twee broedgevallen van de visarend in de Biesbosch gehad. Sinds 2016 broeden er weer visarenden in de Biesbosch. Dat was toen voor het eerst in Nederland. Daarmee is de Biesbosch het brongebied voor de visarend in Nederland. Wij zijn daar uiteraard heel trots op”, lichten de boswachters van Staatsbosbeheer in de Biesbosch toe.

visarend-paar-vliegt-naar-nest-huiswaard-biesbosch-Hans-Gebuis
Een visarend paar vliegt naar hun nest in de Huiswaard (Nationaal Park De Biesbosch). Foto: Hans Gebuis

Hoewel de visarend een trekvogel is en na de zomer richting het zuiden vliegt, zijn er na het broedseizoen en begin september vaak nog veel (jonge) visarenden in de Biesbosch te vinden. Zeearenden zijn geen trekvogels, maar kunnen wel naar een ander gebied verhuizen om daar een gezin te stichten. In de Biesbosch hebben zich inmiddels verschillende paartjes gesetteld. In september zijn er vaak ook nog veel jonge zeearenden te vinden. Zij leren er jagen en meerjarige pubers hangen in het visrijke gebied rond.

“De Biesbosch is het gebied bij uitstek voor pubergroepen zeearend. Dit zijn groepen jonge vogels van 1 tot en met 5 jaar oud die nog niet broeden. In deze groepen leren ze van elkaar jagen en groeien ze samen op. Dit zie je maar in een paar gebieden in Nederland”, zeggen de boswachters.

zeearend-op-nest-biesbosch
Het broedseizoen van de zeearend begint al in februari en loopt door tot juli.

Speciale gast: bekende vogelaar Arjan Dwarshuis

Om bezoekers een unieke arendbeleving te geven, organiseert Staatsbosbeheer in samenwerking met het Biesbosch MuseumEiland op zaterdag 2 september een speciale Arenddag. Deelnemers gaan onder begeleiding van een boswachter al wandelend of varend op zoek naar de vis- en zeearend. Onderweg zullen de boswachters van alles vertellen over de vis- en zeearenden en natuurlijk komen ook de overige vogelsoorten en zoogdieren die we onderweg treffen uitgebreid aan bod. Naast vaar- en wandeltochten zijn er lezingen over de vis- en zeearend onder leiding van boswachter Harm Blom.

Ook bekende vogelaar Arjan Dwarshuis is zaterdagmiddag 2 september aanwezig in het Biesbosch MuseumEiland om verschillende lezingen te verzorgen. Daarnaast signeert hij zijn boeken.

Aanmelden voor Arenddag

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor de Arenddag op zaterdag 2 september via de website van Staatsbosbeheer: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/arenddag-biesbosch

excursie-zeearend-vanaf-biesbosch-museum-Marjolein-den-Hartog
Deelnemers gaan onder begeleiding van een boswachter al wandelend of varend op zoek naar de vis- en zeearend. Foto: Marjolein den Hartog
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog