www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Zicht op de Noordwaard

28 maart 2012 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Hij is uit! De nieuwe brochure met daarin de kunstwerken uit de Noordwaard (Brabantse Biesbosch). Tussen 2006 en 2008 zijn in dit gebied werken van vier kunstenaars gerealiseerd. Aan allen was gevraagd te reageren op de enorme transformatie die de Noordwaard zou doormaken. In het kader van ‘ruimte voor de rivier’ zou er namelijk ontpolderd worden: oude landbouwgrond werd nieuwe natuur die ook functioneert als opvangplek voor overtollig water.

Alles over de kunstwerken lees je in de brochure dus daar weid ik nu niet over uit. (Eigenlijk heb ik dat ook al wel een beetje gedaan; Paul de Kort, zie blog5 februari, maakte er immers zijn Wassende Maan)

Ik wil wel iets kwijt over de brochure zelf, ontworpen door Steffen Maas. Eerst dacht ik: dit is onhandig, vijf losse katernen, vier over de kunstwerken en een met algemene info. Maar dat leek alleen maar zo. Ze vouwen heel logisch in elkaar.
What’s more, elk kunstkatern levert uitgevouwen ook nog eens een originele poster op.

Het helpt natuurlijk dat de fotografie van Agnes van Noorloos is. Zij begrijpt de kunstwerken en het landschap.

Bij de brochure zit een handige kaart die je zeker ook nodig hebt. Er is namelijk minimale bebording in het gebied – wel zo fraai naar mijn idee.
Driewerf hoera voor het BKKC (Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur) dat de brochure uitbrengt en de realisatie van de kunstwerken begeleidde.

De brochure Zicht op de Noordwaard is voor 3,50 euro te bestellen bij het Biesbosch Museum of het BKKC. Check voor routes, excursies en andere zaken in de Biesbosch de website van Staatsbosbeheer.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog